Uutiset

Showmies siirtyi sirkukseen – Elias Koskimies jätti toistaiseksi euroviisu- ja tv-maailman

Kuolemanpyörällä akrobatiaa tekevä duo, Eliana ja Juan Carlos, on häkellyttänyt katsojia.
Kuolemanpyörällä akrobatiaa tekevä duo, Eliana ja Juan Carlos, on häkellyttänyt katsojia.
Kuva: Miikka Varila
  • Tero Hautamäki

Kansallissirkuksena pidetty Sirkus Finlandia kiertää parhaillaan Suomea antaen noin 200 näytöstä yhteensä 80 paikkakunnalla.

Noin 50 ajoneuvon karavaani kulkee kolmessa kolonnassa, ettei liikenne tukkiudu. Paikkakuntaa vaihdetaan yleensä aamukuudelta.

Asuntoautoissa ja -vaunuissa matkustaa 80 työntekijää, joista kolmasosa on taiteilijoita.

Suomen lisäksi mukana on väkeä muun muassa Espanjasta, Moldovasta, Argentiinasta, Meksikosta, Australiasta, Romaniasta, Amerikasta ja Englannista.

– Sirkus on vuosisatoja ollut eri kansallisuuksia yhteen solmiva taide- ja viihdemuoto. Se ei ole muuttunut miksikään, Sirkus Finlandian uusin työntekijä, viestintäpäällikkö Elias Koskimies kertoo.

Hetkinen, kuulostipas nimi tutulta. Mahtaako miehellä kenties olla jokin linkki tälle seudulle?

Selviää, että Koskimies on eräänlainen Seinäjoen vävy. Hänen äitinsä asui noin 30 vuoden ajan Peräseinäjoella, mistä on sittemmin muuttanut Seinäjoelle.

– Paljon tuli aikuisiällä käytyä Peräseinäjoen Kihniänkylällä. Nyt, kun sirkus saapuu Seinäjoelle, menen totta kai äidille kylään, juhlaviikonloppukin vielä.

– Lisäksi haluaisin vähän kiertää kuulemma uusiutunutta kaupunkia ja käväistä uimahallissa, mikä on aina luksusta tien päällä elävälle, Koskimies sanoo.

Showtuotannon parista

Elias Koskimies tunnetaan menestyksekkäästä tuottajan ja käsikirjoittajan urasta, johon kuuluvat esimerkiksi monet television suosikkikilpailut – vaikkapa UMK, Masked Singer Suomi ja Tanssii Tähtien Kanssa.

Alkuvuodesta hän jätti toistaiseksi euroviisu- ja tv-maailman ja siirtyi sirkuksen matkaan. Päätös oli helppo, sillä rakkaus lajiin on pitkää perua.

– Jo lapsena leikin usein sirkusta, joten tämä on tuntunut siltä kuin olisi kotiin tullut, Koskimies kuvailee.

Värikäs ja nopearytminen elämäntyyli on sytyttänyt isoissa viihdetuotannoissa kouliintuneen tekijän.

– Sirkuksen tunnelma on jotain, mitä ei oikein muualta saa tässä toisinaan keinotekoisessa ajassa, Koskimies toteaa.

Sirkuksen nykyartistit ovat kuin oman alansa rocktähtiä.
Elias Koskimies

Lähes 150 000 katsojaa

Viime kaudella Sirkus Finlandia tavoitti kiertueellaan lähes 150 000 katsojaa. Koskimies pitää lukua kovana.

– Kuluttajahintojen nousu, eri viihdemuotojen kilpailu ja maailmaa koettelevat kriisit, siinä muutama haaste heti alkuun. Siitä huolimatta sirkusteltassa koettu yhteinen tunnelma, jännitys ja taidokkuus saavat ihmiset liikkeelle. Minusta siinä on jotakin koskettavaa, Koskimies arvioi.

– Luulen, että sirkuksen voima on vähän sama kuin teatterin. Elävää musiikkia, eläviä esiintyjiä, vetämässä juuri sinulle juuri sillä hetkellä. Se on yhden sortin luksusta tässä ajassa.

Elias Koskimies vaihtoi isot tv-tuotannot kiertue-elämään ympäri Suomen.
Kuva: Miikka Varila

Oman alansa rocktähtiä

Tänä vuonna Sirkus Finlandian ohjelmaan kuuluvat muun muassa ukrainalainen, BMX-pyörillä temppuileva Extreme Riders -ryhmä, rullaluistelua ja ilma-akrobatiaa yhdistävät Pauliina & Sara, hevosakrobaatti Sofia Ignatova, miekannielijä Lucky Hell, vaijerilla voltteja ilmassa tekevä Steven Ferreri sekä massiivisen Wheel of Death -laitteen kanssa esiintyvä argentiinalaispariskunta Eliana & Juan Carlos.

– Sirkuksen nykyartistit ovat kuin oman alansa rocktähtiä. Heillä on karismaa, kunnianhimoa ja huumorintajua. Varsin inspiroivaa sakkia. Rakastan sitä, että pääsin matkaan mukaan, Elias Koskimies sanoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka