Uutiset

Siisti markki on paras ase rottasodassa myös Seinäjoella – Pirullinen haittaeläin viihtyy vain otollisissa elinoloissa

Matti Jaskari on pyydystänyt tontiltaan rottia tämän talven aikana.  
Matti Jaskari on pyydystänyt tontiltaan rottia tämän talven aikana.  
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Matti Jaskari puhisee kiukusta. Suuttumuksen syyn hän kaivaa roskapöntöstä. Hanskoilla suojatuissa käsissä roikkuu neljä kuollutta rottaa.

– Nämä menivät loukkuun peräkkäisinä päivinä. Kuusi niitä on yhteensä ollut. Viimeksi tuli oikein komea rotkale.

Jaskarit ovat asuneet Seinäjoen Pohjan alueella omakotitalossa 40 vuotta. Koskaan aiemmin rottia ei ole markilla näkynyt.

– Nyt alkoi olla jälkiä ihan talon reunalla. Laitoin killeröt ja saalista alkoi tulla.

Tehokas tuhoeläin

Rotta on eläinkunnan pahis, joka levittää sairauksia ja tuhoaa rakennuksia. Pitkähäntäinen jyrsijä levittää esimerkiksi salmonellaa ja saastuttaa elintarvikkeita.

Rottien hampaissa on uskomatonta voimaa. Ne voivat jyrsiä muoveja, puuta, pehmeitä metalleja ja vaikka betonia. Rotat voivat aiheuttaa suurta vahinkoa esimerkiksi autoille ja rakennuksille.

Terveydensuojelulain mukaan kiinteistön omistaja tai haltija on velvollinen ryhtymään toimenpiteisiin rottien, hiirien ja muiden haittaeläinten hävittämiseksi kiinteistöltä.

Kiinteistön omistajan tai haltijan on myös hoidettava kiinteistöä siten, että rottien pesiytyminen ja ravinnon saanti estyy.

Jyrsijäpopulaation hallinnassa ennaltaehkäisy on ensisijaisen tärkeää. Avainasemassa ovat siisteys ja hyvä hygienia. Rotat hakeutuvat ruuan lähelle eli niiden pääsy ruokapaikoille kuten komposteihin, roskakatoksiin, jäteastioihin tai lintujen ruokintapaikoille on syytä estää.

– Rottia voi loukuttaa, mutta jos niiltä ei vie elinolosuhteita pois, ne eivät häviä mihinkään, painottaa Seinäjoen kaupungin terveystarkastaja Jarno Perttula.

Killeröt latinkiin

Rottien määrän on arveltu lisääntyneen sen jälkeen kun tehokkaiden rotanmyrkkyjen myyminen kiellettiin kuluttajille vuonna 2018. Nykyään loukuttamista pidetään parhaana tapana rottien hävittämisessä. Asian voi hoitaa ihan tavallisella rottakilleröllä.

Jaskari on vienyt killeröitä ja loukkuja rottien kulkureiteille eli ihan talon kivijalan viereen. Houkutteeksi mies on laittanut juustoa ja piparkakkuja.

Jaskari pyrkii varmistamaan, ettei tontilla ole rotille muuta ruokaa.

– Lintulautaa meillä ei ole koskaan ollut eikä tule. Rotat viihtyvät lintujen ruokapaikoilla, kun lintulaudan alle putoaa syötävää.

Jaskari toivoo, että asukkaat hävittäisivät rotille pesäpaikkoja tarjoavat epämääräiset lehti- ja risukasat. Terveystarkastaja on samaa mieltä.

– Avonainen komposti, rikkinäinen jätesäiliö tai ulkona pidettävien lemmikkien ruoka-astiat ovat rotille oikeita herkuttelupaikkoja. Rottia ei ole ilman ihmisiä ja ruokaa, Perttula selvittää.

Seinäjoen kaupungille ei ole viime aikoina tullut tavallista enemmän ilmoituksia rotista. Vuodessa niitä tulee 10-20 kappaletta.

– Yksittäisistä havainnoista ei tarvitse edes ilmoittaa, mutta isommista ryhmistä kyllä. Jos ilmoituksia tulee samalta alueelta paljon, jaamme infoa asiasta postitse, Perttula kertoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Näin hävität rotan

➊ Aseta rottakillerö tai -loukku eläimen kulkureitin läheisyyteen. Pyydys on hyvä sitoa kiinni johonkin.

➋ Laita loukkuun syötiksi esimerkiksi leipää tai juustoa. Rotat pitävät erityisesti Nutella-maapähkinävoista.

➌ Irrota kuollut rotta loukusta kumihanskoilla ja laittaa muovipussiin. Vie saalis muovipussissa poltettavan jätteen keräysastiaan. Sitä ei saa laittaa kompostiin.

➍ Loukkua voi käyttää uudestaan eikä sitä tarvitse pestä välillä.

Rottia voi loukuttaa hiirenkilleröllä. Myrkkyä saavat käyttää vain ammattilaiset, jotka kannattaa kutsua hätiin nopeasti, jos omat konstit eivät riitä.  
Kuva: Jyri Keski-Huikku

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka