Uutiset

Solmut ovat suosittuja Seinäjoella – shibari-tapahtumaan odotetaan jopa 200 kävijää

Saara Kantanen ja Jarno Kantanen esiintyvät viikonloppuna Kalevan navetassa Seinäjoella.
Saara Kantanen ja Jarno Kantanen esiintyvät viikonloppuna Kalevan navetassa Seinäjoella.
Kuva: Veera Hyppänen
  • Tero Hautamäki

Solmut näyttävät olevan suosittuja Seinäjoella. Näin voi päätellä siitä, että viimevuotinen Sidottu-tapahtuma uusitaan lauantaina 7. toukokuuta. Toisen tulemisen taustalla kerrotaan olevan hyvät kokemukset ja yleisön osoittama kysyntä sideontataidetta kohtaan.

Viimevuotiseen tapaan pelipaikkana on Kalevan Navetan Hugo-sali. Ohjelmassa on jälleen kaksi shibariperformanssia, joissa esiintyvät Saara Kantanen ja Jarno Kantanen sekä Luna Inkeri ja Luisa.

Tänä vuonna tapahtuman teemana on meri. Tuottaja Oskari Vähäsen mukaan teemaa voi aistia eri tavoin.

– Tässä yhteydessä se tarkoittaa ainakin merellisiä tuoksuja, ääniä ja merellistä maisemaa, Vähänen kuvailee.

Oskari Vähänen opiskelee kulttuurituottajaksi Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Hän oli mukana jo Sidottu-tapahtuman ensimmäisessä tuotannossa vuosi sitten. Vähäsen mukaan tapahtuman uusinnalle Seinäjoella oli selkeä tilaus.

– Saimme yleisöltä mahtavan vastaanoton ensimmäistä tapahtumaa kohtaan. Palautteen perusteella olimme tuoneet jotain uutta ja virkistävää Seinäjoen kulttuurikentälle, Vähänen toteaa.

Harmonista ja intiimiä

Oskari Vähänen kuvailee Hugo-salissa edelliskerralla vallinnutta tunnelmaa sanoilla harmoninen ja intiimi.

– Esitykset poikkesivat toisistaan. Ensimmäinen performanssi oli leikkisä ja hauska. Toisessa tuli enemmän esille shibarin intensiivisempi puoli. Sen aikana luottamus toiseen osapuoleen korostui, Vähänen kuvailee.

– Monelle asiakkaalle tämä oli ensimmäinen kosketus sidontataiteeseen. Koemme myös, että onnistuimme tapahtuman tavoitteessa, eli pystyimme purkamaan seksuaalisuuden stigmaa. Samalla toimme esiin shibarin taiteellisen ja kauniin puolen, Vähänen jatkaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Seamkin kulttuurituotannon opiskelijat järjestävät Sidotun yhdessä Seinäjoen elävän musiikin yhdistyksen kanssa.

Koronarajoitusten vuoksi viime vuonna Hugo-saliin sai ottaa vain 20 henkeä. Lisäksi tapahtumaan myytiin stream-lippuja eli katseluoikeuksia netin kautta. Illan molemmat workshopit olivat loppuunmyytyjä.

Tänä vuonna koronarajoituksia ei ole. Paljonko yleisöä nyt odotetaan?

– Viime vuoden perusteella odotamme paikan päälle noin 150–200 kävijää, Oskari Vähänen arvioi.

Luotolla ja rakkaudella

Saara ja Jarno Kantasen shibari-performanssi on nimeltään Beauty of Shibari. Tekijät kuvailevat esityksen ilmentävän parin välistä luottamusta ja rakkautta.

Luisan ja Luna Inkerin teos on nimeltään Ylipuutarhuri. Teos tutkii ihmisen ja kasvillisuuden kohtaamista ja kanssaeloa köysien yhteen kietomana. Artistien mukaan kontrolli ja rajoittaminen määrittävät nykypäivän teollista kasvituotantoa.

– Esitys on leikkisä yritys pohtia näitä valtahierarkioita kriittisesti, Luna Inkeri kuvailee Sidotun tiedotteessa.

Luna Inkeri on helsinkiläinen köysitaiteilija ja kasvitieteiden opiskelija.

Niin ikään helsinkiläinen Luisa ilmoittaa olevansa sukupuoleton köysibottomi eli alistuva osapuoli.

Työpaja itsensä sitomisesta

Luisa ja Luna Inkeri pitävät tapahtumassa työpajan myös itsensä sitomisesta sekä siihen liittyvistä turvallisuusasioista.

Saara Kantanen puolestaan järjestää työpajan pareille. Kantasen mukaan työpajaan voi tulla kokeilunhalusta tai herättelemään seksuaalista energiaa.

– Roolit voivat olla heti selkeät. Toinen haluaa sitoa ja ottaa vastuun, toinen haluaa menettää kontrollin ja alistua. Kurssilla kokeillaan kuitenkin molempia rooleja, joten kaikki saavat halutessaan sitoa tai olla sidottavana, Kantanen selvittää.

– Toivon, että parit ottavat mukaan joogamaton tai vastaavan alustan, Kantanen lisää.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka