Uutiset

Sormineulonnassa viedään silmukoita silmukoiden läpi – Käsityömessuilla esitellään taas alan uutuuksia

Sormineulonnalla tulosta syntyy nopeasti, koska lanka on paksu ja tekniikka yksinkertainen. Kuva Henna Toppari
  • Epari

Korona-aika on saanut suomalaiset innostumaan käsitöistä. Nekin, jotka ovat kutoneet ja virkanneet viimeksi alakoulussa, ovat koronakotoilun aikana opetelleet tekemään villasukan kantapään tai virkanneet isoäidinneliöistä tilkkupeittoja.

Nyt moni harrastaja on hurahtanut sormineulontaan. Tällä tekniikalla on aloittelijankin helppo lähteä liikkeelle, sillä kyseessä ei ole välineurheilu. Nimensä mukaisesti työ tehdään sormin ilman neuloja, puikkoja ja koukkuja. Tämä onnistuu, kun käyttöön otetaan muutama vuosi sitten markkinoille tullut Alize Puffy -lanka.

Suomeen lankaa tuo kauhavalainen Lankava.

– Kyseessä on ihan uudenlainen lanka, joka on paksu ja pehmeä. Siinä on valmiiksi silmukoita. Lyhyesti sanottuna silmukoilla neulotaan silmukoita, selvittää Lankavan neulesuunnittelija Sanna Peltoluhta.

Ammattilaisen mukaan kyseessä on niin helppo tekniikka, että jokainen saa onnistumisen riemun. Peltoluhta opettaa sormineulontaa käsityömessuilla Seinäjoella 26.-28. marraskuuta.

– Nuorimmat tekijät ovat olleet viisivuotiaita. Sormineulonta sopii hyvin myös ikäihmisille, joilla on edelleen tekemisen intoa, mutta esimerkiksi näkö ja näppäryys eivät enää ole samalla tasolla kuin aikaisemmin.

Puikkoja ja koukkuja on monenlaisia niin kuin sormiakin. Saako nakkisormilla yhtä kauniin neuleen kuin soittajan sormillakin?

– Kyllä saa. Koska silmukat ovat valmiina, ei tekijän käsiala näy. Ohjetta seuraamalla jokaisen tekijän työ on samanlainen eli vaikka yhtä peittoa voi neuloa useampi henkilö, Peltoluhta kertoo.

Koska kyseessä on pumpulinpehmoinen lanka, siitä on tehty paljon vaunu- ja torkkupeittoja, tyynyjä, huiveja ja muita asusteita. Ohjeita löytyy muun muassa Lankavan verkkosivuilta.

– Langan nimellä netistä löytyy paljon videoita, joiden avulla pääsee alkuun. Pipo tai tuubihuivi syntyvät ensikertalaiseltakin yhdessä illassa television katsomisen ohessa, Peltoluhta kannustaa.

Yksivärinen lenkkilanka sai hiljattain rinnalleen kaksivärisen langan, jolla neuleisiin pystyy tekemään kuvioita.

– Jos on aiemmin käyttänyt yksiväristä lankaa, niin kaksivärisellä neuloessa on hyvä ottaa huomioon se, että työstä tulee kaksi kertaa paksumpi kuin yksivärisellä tehdessä.

Käsityömessut

Messut pidetään Seinäjoki Areenassa 26.-28.11.

Näytteilleasettajia on noin 150.

Messuilla on työnäytöksiä, työpajoja ja näyttelyitä.

Koronarajoitusten takia messuille pääsyyn vaaditaan koronapassi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka