Uutiset

Susi on jo tuttu näky kotipihalla – Havaintojen määrä viisinkertaistunut Etelä-Pohjanmaalla

Susien kanta-arviot herättävät närää.
  • Epari

Susihavaintojen määrä on viisinkertaistunut Etelä-Pohjanmaalla parissa vuodessa. Tänä vuonna pihavierailuja on kirjattu 1 700.

Viime vuonna pihavierailuja oli 646 ja vuonna 2016 vain 325. Luvut on kirjannut Pohjanmaan poliisi, jonka tilastoissa on mukana lisäksi Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa.

Pihavierailusta puhutaan, kun susi tulee sadan metrin etäisyydelle tai sitä lähemmäs asuttua rakennusta. Ilmajoen Ahonkylässä susi nähtiin viime viikolla kolme kertaa saman päivän aikana.

– Sudet ovat viime vuosina siirtyneet Itä-Suomesta länteen päin, ja lännessä asutus on taajempaa. On luonnollista, että pihavierailujakin on sitten enemmän, selvittää komisario Pasi Aho.

Tihentyneet susikohtaamiset vaikuttavat poliisin työhön paljon. Aho kertoo, että susihavainnot työllistävät heitä myös siksi, että ihmiset eivät oikein tiedä, mitkä ovat poliisin valtuudet suurpetokonfliktissa.

Ilmoitus susihavainnosta aiheuttaa poliisille käytännössä toimia vasta siinä vaiheessa, jos susi on hyvin lähellä asuintaloja tai se on vaaraksi ihmiselle.

– Poliisi toimii poliisilain mukaan, ja se on hyvin ahdas. Ensisijainen toimija on riistakeskus, joka myöntää lupia kannanhoitoon.

Aho myöntää, että lupamenettely on kankea ja hidas. Se on ongelma, koska ihmiset pelkäävät susia ja haluaisivat ne nopeasti pois mailtaan. Pelkkä pelon tunne ei riitä poliisin päätöksentekoon.

– Kansalaiset odottavat ja toivovat, että poliisi tulisi ja tappaisi sudet. Pelkona on, että tyytymättömyys lietsoo salametsästykseen.

Sudet ovat haitanneet myös metsästystä. Viime viikolla susi tappoi jäniskoiran ja härnäsi hirvikoiraa Ilmajoella.

– Ongelma on, että kun susia ei metsästetä, niin ne eivät pelkää ihmistä. Niitä on syntynyt jo monta sukupolvea, jotka eivät ihmistä pelkää, pohtii suden raatelemaksi joutuneen koiran omistaja Juha Kotiranta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka