Koulut alkavat tänään keskiviikkona. Kesälaitumelta koulun penkille palaa Seinäjoella 7130 oppilasta. Heistä 778 on ihan uuden edessä ja siirtyy alakoulusta yläkoulun puolelle.
Yläasteelle siirtyminen on monelle nuorelle iso askel kohti itsenäistymistä, jopa aikuisuutta. Venla Vavuli siirtyy Kivistön koulusta Seinäjoen Yhteiskouluun. Siellä seitsemännen luokan oppilaita on 185. Koko koulussa oppilaita on 540.
Vavulista uuteen kouluun siirtyminen ei tunnu valtavan isolta muutokselta.
– Koulun alue on tuttu, eikä yläasteelle siirtyminen tunnu kovin kauhean erilaiselta, vaikka vähän kaikki tietysti jollain tavalla muuttuukin, Vavuli pohtii.
Eniten Vavulia jännittää uusi koulurakennus.
– Kavereiden kanssa ollaan välillä mietitty, kuinka löydetään aina oikeisiin luokkiin ja opitaan kaikki uudet paikat, Vavuli pohtii.
Yhteiskoulussa on kahdeksan rinnakkaisluokkaa. Osa samalla luokalla olevista oppilaista on siis entuudestaan tuntemattomia.
– Onneksi samalle luokalle on tulossa tuttuja oppilaita, vaikka kaikki kaveritoiveet eivät toteutuneetkaan, Vavuli sanoo.
Uusista aineista eniten Vavulia kiinnostaa kotitalous
– Tykkään kotonakin laittaa ruokaa ja luulen, että köksä on varmasti kivaa koulussakin.
Lepoa ja vapaa-aikaa
Koululaiset ovat saaneet kesän aikana ladata akkujaan täyteen. Aikataulut ovat olleet rennompia eikä kotiintuloaikojakaan ole jokaisessa perheessä valvottu samaan tapaan kuin kouluaikana.
Koulurytmiin palaaminen voi olla vaikeaa. Myös Vavulin mukaan herääminen saattaa aluksi olla vähän raskasta.
– Siihen kyllä tottuu nopeasti, Vavuli tietää ja kertoo kesäloman olleen kiva ja aivan sopivan mittainen.
Pitenevät koulupäivät, oman ajan väheneminen sekä koulun ja vapaa-ajan yhteen sovittaminen eivät repasta tyttöä etukäteen huoleta.
– Monet asiat vähän jännittävät, mutta on aivan kiva, kun koulut alkavat, vapaa-ajalla muun muassa taidetta, tanssiakrobatiaa ja telinevoimistelua harrastava Vavuli pohtii.
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (sisältö jatkuu alla)
Mainos päättyy
Kiusaamiseen puututaan herkästi
Koulujen alkaminen ei ole kaikille mukava asia. Opiskelemaan ei ole helppo lähteä, jos on joutunut kiusatuksi tai pelkää tulevansa kiusatuksi esimerkiksi yläkouluun siirtyessä.
Koulut ovat avainasemassa kiusaamisen ehkäisyssä. Kaikille pitäisi perusopetuslain mukaan taata oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön.
Seinäjoen Yhteiskoulussa perusopetuksen laadun lisäksi tavoitteisiin on kirjattu turvallisuus, viihtyisyys sekä osallisuus.
Kuinka tämä näkyy ja toteutuu käytännössä? Kysymykseen vastaa Seinäjoen Yhteiskoulun rehtori Jari Noponen.
– Onneksi kiusaaminen on vähentynyt viime vuosina, mutta valitettavasti kiusaamistapauksia joudumme joka vuosi edelleen selvittelemään.
Tahtotila ikävän ilmiön pois kitkemiseen on Noposen mukaan kuitenkin suuri.
– Havainnoimme ja kannustamme oppilaita kertomaan kiusaamisesta sekä teemme kyselyjä, joiden avulla haluamme kartoittaa, missä mennään, Noponen sanoo ja täsmentää, että kiusaaminen on yksi keskeisimmistä asioista, joihin myös puututaan herkästi.
– Kaikkemme sen eteen teemme, että koulussa olo koettaisiin mahdollisimman turvalliseksi. Onneksi suurin osa kyselyjen mukaan näin kokeekin.
Henkilökunta pyrkii Noposen mukaan pitämään aistit valppaina asian suhteen.
– Vaikka me aikuiset teemme parhaamme, niin tuntui ettei se riitä. Tämän vuoksi otimme käyttöön Vertaissovittelu eli Verso-toiminnan, jossa ristiriitojen sovittelijoina ovat oppilaat ja tukioppilaat. Ilmoituksen kiusaamisesta voi tehdä nimettömänä tai vaikka kaverin puolesta esimerkiksi koulusta löytyvään palautelaatikkoon.
– Kaikkeen epäasialliseen käytökseen pyrimme puuttumaan välittömästi, Noponen sanoo