Uutiset

Ami Aspelund on nyt Madonna di Coro

Ami Aspelund esittää uudessa suurmusikaalissa Olgaa, kirkkokuoron jäsentä.
Ami Aspelund esittää uudessa suurmusikaalissa Olgaa, kirkkokuoron jäsentä.
Kuva: Jukka Kontkanen
  • Tero Hautamäki

Paljon onnea Ami, paljon onnea vaan!

Näin käynnistyi Ami Aspelundin esittely Seinäjoen kaupunginteatterin tiedotustilaisuudessa. Aspelund täytti samana päivänä 70 vuotta.

Komea vuosiluku ei kuitenkaan ole tämän vuoden ainoa merkkipäivä tunnetun pohjalaisartistin uralla.

Aspelundin ensimmäinen levy, kestohitti Apinamies, levytettiin vuonna 1973. Sen kunniaksi hän viettää nyt 50-vuotistaiteilijajuhlaansa.

Pyöreitä tulee kuluneeksi myös siitä, kun hän 40 vuotta sitten edusti Suomea Euroviisuissa kappaleella Fantasiaa.

Pirteä rokkimimmi

Ami Aspelund siemailee kahvia kaupunginteatterin ylälämpiössä. Hän on mielissään päästessään pitkästä aikaa esiintymään Seinäjoelle. Edellinen kerta oli Tangomarkkinoilla vuonna 2007 esityksellä Madonna di Tango.

Tällä kertaa Aspelund on enemmänkin Madonna di Coro, kuoron ylhäinen nainen. Hän esittää Niin kuin taivaassa -musikaalissa 75-vuotiasta kirkkokuorolaista, Olgaa.

– Olgasta tehtiin pirteä rokkimimmi, fiftarityyliin. Se tuntuu oikealta, koska sellainen minäkin olen, Aspelund kuvailee.

Hän alkaa kertoa omasta rokkibändistään nimeltä Roots Up, jolla on muun muassa hänelle räätälöity kappale ”Vahva mä oon”.

– Se on aikuisen naisen menevä blues. Olen aina pitänyt hyvästä jee jee -meiningistä, vaikka urani on käsittänyt kaikkea musiikkia laidasta laitaan.

Olgasta tehtiin pirteä rokkimimmi, fiftarityyliin. Se tuntuu oikealta, koska sellainen minäkin olen, Ami Aspelund kuvailee roolihahmoaan.
Kuva: Jukka Kontkanen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ami Aspelundilla on takanaan puoli vuosisataa artistina. Millainen matka se on ollut?

– Jännä ja antoisa. Olen saanut mennä kapakoista kirkkoihin, Aspelund sanoo.

– Tajusin jo nuorena, että tähän ammattiin opitaan keikoilla ja yleisön edessä. Tämä on tuntosarvityötä. Yleisöä pitää aistia ja olla kontaktissa, jotta onnistuu.

Aspelund on tehnyt myös monia musikaaleja. Niin kuin taivaassa on hänen uransa tähän mennessä suurin teatterituotanto.

– Meillä on valtava työryhmä kertomassa tunteikkaasti ihan tavallisten ihmisten tarinaa. Siinä on jotakin liikuttavaa, Aspelund kuvailee.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ami Aspelund antamassa haastattelua Eparille kaupunginteatterin yläaulassa.
Kuva: Jukka Kontkanen

Vaasassa syntynyt ja ylioppilaaksi kirjoittanut Aspelund on pitkään asunut pääkaupunkiseudulla. Silti hän tuntee itsensä edelleen pohjalaiseksi.

– Minussa on maanläheisyyttä ja suoruutta, jotka liitän pohjalaisuuteen. Pohjalainen on myös selviytyjä. Se on hyvä piirre ihmisessä, hän arvioi.

Aspelund kertoo isänsä olleen maanmittausinsinööri, joka kulki paljon töissä Ilmajoella, Kurikassa ja Jalasjärvellä. Sen myötä Etelä-Pohjanmaa tuli perheelle tutuksi.

– Olen sylilapsena oppinut kävelemään Kurikassa, missä meillä oli mökkipaikka. Siellä meitä siskoni Monican kanssa kutsuttiin flikooksi. Flikat tuloo, flikat menöö, Aspelund muistelee.

– Täällä on ihanaa murretta. Pari päivää sitten kuulin, kun kaupungilla joku käytti sanaa tanttu. Lapsena meilläkin puhuttiin pyhätantusta.

Lapsuus Vaasassa

Lapsuutensa Vaasasta Aspelund nostaa ensimmäisenä mieleen meren läheisyyden ja kesät rannoilla.

– Jopa talvella mentiin merelle. Vaskiluodon edustalla oli ja on edelleen suuri kivi, jonne hiihdettiin jäätä pitkin leikkimään kotia, hän kertoo.

– Olen ostanut sisarusteni kanssa Maalahdesta talon, jonne mahdumme viikonloppuja viettämään. Vaasassa on edelleen toinen kotini.

Ami Aspelund

  • syntynyt Vaasassa 7.9.1953.

  • Ensimmäinen hitti, Apinamies, ilmestyi vuonna 1973.

  • Juhlakiertue, Amin albumi – 50 vuotta elämää estradilla, alkaa 25.10. Turusta.

  • Monipuolinen artisti, joka esiintyy mm. seuraavilla kielillä: suomi, ruotsi, englanti, saksa, ranska, portugali, swahili ja xhosa.

  • Laulaa ja näyttelee Olgan roolin Seinäjoen kaupunginteatterin suurmusikaalissa Niin kuin taivaassa. Ensi-ilta on tänään lauantaina 16.9.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka