Uutiset

Teatteri Peili antaa perspektiiviä ongelmiin – Ohjaaja: "Jokaisella on oma tapansa reagoida vastoinkäymisiin"

Ohjaaja Eija-Irmeli Lahti näyttää kädestä pitäen, miten
Marjan (Leena Autio),  Turon (Tuomas Murtomäki) pitää lavalla käyttäytyä.
Ohjaaja Eija-Irmeli Lahti näyttää kädestä pitäen, miten Marjan (Leena Autio), Turon (Tuomas Murtomäki) pitää lavalla käyttäytyä.
Kuva: Teatteri Peili
  • Heidi Piisalo

Tatteri Peili puhuttelee katsojia vakavalla esityksellä. Lauantaina Seinäjoen nuorisokeskuksen salissa ensi-iltansa saa näytelmä nimeltä Perhe. Sen on kirjoittanut Claes Andersson. Ohjaaja on Eija-Irmeli Lahti, jolle Perhe on neljäs yhteinen tuotanto Teatteri Peilin kanssa.

Perhe kertoo nimensä mukaisesti viisihenkisestä Mäen perheen elämästä, jota varjostaa isän alkoholismi. Kun perheessä menee jotain rikki, se ei ole vain yhden ihmisen ongelma. Isän alkoholismi vaikuttaa koko perheen dynamiikkaan.

– Se on kuin heittäisit kiven veteen. Laineet leviävät laajalle, Lahti kuvailee.

Omakohtainen tarina

Näytelmässä isän alkoholismin lisäksi isossa roolissa on äidin sairastuminen. Äiti on pitänyt pystyssä perhettä, mikä on ollut hänen elämänsä tarkoitus. Isän raitistuttua äidin rooli murenee, ja hän sairastuu masennukseen.

– Näytelmään on kirjoitettu erittäin yllättävä loppuratkaisu, joka liittyy äidin sairastumiseen, Lahti paljastaa.

Ohjaajan mukaan näytelmä antaa eri roolihahmojen kautta monenlaisia näkökulmia alkoholismiin, mutta myös yleisesti elämän ongelmiin.

– Jokaisella on oma tapansa reagoida vastoinkäymisiin, oli niiden aiheuttaja mikä tahansa. Näytelmässä on paljon tilanteita, joita voi peilata omaan elämään.

Näytelmän kirjoittaneella Anderssonilla oli omakohtaista kokemusta alkoholismista. Psykiatrina ja lääkärinä hän hoiti uransa aikana alkoholiongelmasta kärsiviä. Andersson oli myös itse hoidossa alkoholiongelmansa takia.

– Ammattilaisena Andersson tiesi ja tunsi taudin sekä sen, mitä alkoholismi sai aikaan. Tämän vuoksi näytelmän henkilöt ja tilanteet ovat erittäin aitoja, Lahti kertoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kuvassa on Mäen perhe eli Mäen perhe. Vasemmalla on Marja (Leena Autio), Turo (Tuomas Murtomäki), Jokeri (Kati Latikka), äiti (Pirkko Manu), Susanna (Julia Autio)ja isä (Kari Manu).
Kuva: Teatteri Peili

Asiantuntijat avuksi

Perhe-näytelmä on kirjoitettu 1970-luvulla. Lahti muokkasi käsikirjoituksen tähän päivään sopivaksi. Aihe on kuitenkin edelleen tärkeä, sillä alkoholismi varjostaa monien suomalaisten elämää.

Työryhmä on suhtautunut tuotantoon tosissaan heti alusta asti. Päästäkseen pintaa syvemmälle ryhmä tapasi AA-kerhon edustajan ja hänen läheisiään.

– Tapaaminen oli äärimmäisen tärkeä työryhmälle. Moni asia aukesi uudella tavalla, kun sai kuulla omakohtaisia kokemuksia sairaudesta ja sen vaikutuksista elämän eri osa-alueisiin.

Lahti kannustaa ihmisiä tulemaan katsomoon, vaikka aihe onkin vakava.

– Meidän pitää uskaltaa kohdata myös elämän vaikeita asioita. Muuten kehitystä ei tapahdu.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Missä ja koska?

Perhe-näytelmän ensi-ilta on 4. helmikuuta Seinäjoen nuorisokeskuksessa kello 18. Viimeinen näytös nähdään 25. helmikuuta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka