Uutiset

Tiesitkö, että Seinäjoella on viisi ilmaista kuntosalia – Tästä jutusta saat vinkkejä ulkona olevien liikuntapaikkojen käyttämiseen

Ulkona voi tehdä monipuolisia lihaskuntoharjoitteita. Juho Kurki näyttää kuinka kuminauhaa voi hyödyntää ulkosalitreenissä.
Ulkona voi tehdä monipuolisia lihaskuntoharjoitteita. Juho Kurki näyttää kuinka kuminauhaa voi hyödyntää ulkosalitreenissä.
Kuva: Miia-Maria Kuusisto
  • Miia-Maria Kuusisto

Ulkokuntosalit ovat maksuttomia, matalan kynnyksen liikuntapaikkoja, jotka sopivat kaikille iästä ja kuntotasosta riippumatta. Tavallisesti ulkokuntosalit sijaitsevat lenkkipolkujen varressa tai niiden välittömässä läheisyydessä.

Seinäjoen kaupungin liikuntapalveluiden liikunnanohjaaja Juho Kurki sanoo, ettei tehokkaaseen ulkosalitreeniin tarvitse varata tuntikausia aikaa.

– Raittiissa ilmassa viihtyvät myös lapset, joten oman kuntotuokion voi helposti yhdistää lenkkiin tai yhteiseen ulkoiluhetkeen, Kurki vinkkaa.

Omat tavoitteet edellä

Ulkotreeni kannattaa aina suhteuttaa omaan kuntotasoon ja yksilöllisiin tavoitteisiin sekä tarpeisiin. Ulkokuntosalilla voi vain käväistä tai treenata tavoitteellisesti.

– Jos aikaa ja intoa riittää, voi ulkona tehdä kaikki kehonalueet kattavan täysipainotteisen salitreenin. Tällöin olisi hyvä harjoitella pari, kolme kertaa viikossa ja suosia 10 - 15 toiston sarjoja, Kurki ohjeistaa.

Myös sisäkuntosalilla noudatettua harjoitteluohjelmaa voi soveltaa ulkokuntosalille sopivaksi.

– Mukaan kannattaa joskus ottaa omia välineitä. Kuminauha esimerkiksi tuo harjoitteluun paljon lisämahdollisuuksia, Kurki vinkkaa.

Ulkokuntosaleilla on ohjeita harjoitteluun. Joistakin paikoista löytyy myös QR-koodi, jonka kautta opastuksen saa matkapuhelimen näytölle.

– Apua ja neuvoa voi kysyä myös urheilevilta ystäviltä ja tuttavilta tai sukulaisilta, joita voi pyytää myös mukaan treenikaveriksi. Myös internetistä löytää paljon tietoa.

Ulkoliikunta painottuu Kurjen mukaan usein kestävyysharjoitteluun. Ulkokuntosalit mahdollistavat laadukkaan voimaharjoittelun ja lihaskunnosta huolehtimisen.

Paineita liikkeiden oikein tekemisestä ja kunnon kohotuksesta ei Kurjen mukaan kannata ottaa.

– Kannattaa aloittaa vähitellen, ettei motivaatio karkaa. Jokainen toisto on tärkeä askel kohti parempaa kuntoa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kokonaisvaltaista treeniä voi tehdä pallon kanssa. Eri asennoissa liikkeeseen ja painotukseen saadaan vaihtelua
Kuva: Miia-Maria Kuusisto
Renkaita voi hyödyntää selkälihastreenissä. Eri asentokulmia vaihtelemalla voi helposti vaikuttaa liikkeen rasittavuuteen.
Kuva: Miia-Maria Kuusisto

Liikettä lapsiperheille

Seinäjoella on neljä ulkokuntosalia. Koko perheen käyttöön hyvin sopiva ulkokuntoilupaikka löytyy Kyrkösjärven rannalta Pruukinrannasta. Ulkokuntosali sijaitsee entisen asuntomessualueen lähistöllä. Sen lisäksi Kyrkösjärven uimarannalla on erityisesti lapsille ja senioreille sopiva pienempi kuntopiste.

Kaikenikäisille sopiva kuntopaikka löytyy myös Jouppilanvuorentieltä. Viime vuonna valmistunut ulkosali on kaupungin uusin.

– Paikka sopii erityisesti kehonpainoharjoitteluun, mutta on myös hyvä paikka perheliikuntaan. Siellä on köysiä ja elementtejä, jotka kiinnostavat ja haastavat koko perhettä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kampusrannan ulkokuntosalilta löytyy painoja voimaharjoitteluun. Suorin jaloin suoritetut maastavedot kehittävät erityisesti takareisiä.
Kuva: Miia-Maria Kuusisto
Kuminauhalla esimerkiksi saa vaihtelua liikkeisiin.
Kuva: Miia-Maria Kuusisto

Crossfittiä ulkona

Suosituimpia kuntosalilaitteita ovat ne, joissa vastusta voi muuttaa oman kunnon mukaan. Näitä löytyy Hyllykallion kuntoradan lähellä olevasta ulkosalista.

– Laitteet, liikevalikoima ja säädettävä vastus mahdollistavat harjoittelun iästä ja kunnosta riippumatta, Kurki kertoo.

Toinen aikuiseen makuun sopiva harjoittelupiste löytyy Kampusrannalta. Seinäjoen ammattikorkeakoulun lähellä sijaitseva sali sopii erityisesti voimaharjoitteluun.

– Jos haluaa harjoitella painoilla ja tehdä haastavampaa crossfit-tyyppistä harjoittelua, se onnistuu Kampusrannassa hyvin, Kurki sanoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vain mielikuvitus on rajana välineiden käytössä.

Ylistoroon on tulossa uusi ulkosali

Ulkokuntosalien lisäksi Seinäjoen uimahalli-urheilutalon pihassa on kuntoilupiste. Myös Isosalon kuntoradalta löytyy kevyemmin varustettu ulkokuntosali.

Yksittäisiä ulkokuntoilutelineitä ja pienempiä kokonaisuuksia on myös koulujen ja kuntoratojen varsilla. Tällainen on esimerkiksi Jouppilanvuoren kuntoradan ja Ilmajoelle menevän kuntoradan risteyksessä.

Ulkokuntoilupaikkoja toivotaan ja rakennetaan Kurjen mukaan koko ajan lisää. Tämän vuoden loppupuolella tehdään pienimuotoinen ulkokuntosali Ylistaron urheilupuiston alueelle. Lisäksi Hallilanvuoren ulkokuntosalia uudistetaan.

Toiveita ulkokuntosaleista, joiden yhteydessä olisi leikkipaikka, tulee paljon. Nykyinen ohjeistus kuitenkin kieltää leikkipaikan ja aikuisille suunnatun ulkokuntosalin välittömän läheisyyden turvallisuusyistä.

– Ohjeistukset huomioiden mietimme kuitenkin jatkuvasti eri toteutusmahdollisuuksia, jotka palvelisivat mahdollisimman laajaa käyttäjäkuntaa, Kurki sanoo.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Ulkokuntosalit Seinäjoella:

Jouppilanvuoren ulkokuntoilualue on osoitteessa Jouppilanvuorentie 66.

Kyrkösjärven uimarannan kuntoilupiste on osoitteessa Kyrkösvuorentie 26.

Kyrkösjärventien ulkokuntosali on osoitteessa Kyrkösjärventie 9.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun lähellä sijaitseva ulkosali löytyy osoitteesta Kampusranta 11.

Hyllykallion kuntoradan ulkokuntosali sijaitsee lähellä Latovuorenpuistoa sekä osoitetta Kontiontie 10.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka