Uutiset

Toimitus testasi uuden pitsa-automaatin Keskustorilla – Robotti paistaa pitsoja kolmessa minuutissa ympäri vuorokauden

Jim Rintamäki (vas.) ja Mikael Ekholm näyttävät mitä automaatin sisällä on. Tärkeimmät työkalut ovat jääkaappi ja pitsauuni.  
Jim Rintamäki (vas.) ja Mikael Ekholm näyttävät mitä automaatin sisällä on. Tärkeimmät työkalut ovat jääkaappi ja pitsauuni.  
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Kyllä maailman on ihmeellinen! Näin ajattelen, kun kuulen, että Seinäjoen Keskustorille on saapunut ison leikkimökin kokoinen pitsa-automaatti. Vielä enemmän hämmästyttää se, että masiina pullauttaa aterian ulos kolmessa minuutissa.

Pakkohan moista ihmettä on käydä testaamassa. Pitsakoju on tyylikäs, mutta erottuisi paremmin muista, jos seinässä olisi vaikkapa näyttävä pitsan kuva. Vanhempi väki ei nyt välttämättä löydä palvelua, sillä nopeasti valmistuvista pitsoista kerrotaan automaatin ulkopuolella vain englanniksi.

Pitsavalikoima on esitelty selvällä suomen kielellä. Myös tilaaminen onnistuu suomeksi. Pitsa valitaan kosketusnäyttöruudulta muutamalla klikkauksella ja maksetaan pankkikortilla. Tilaus onnistuu ensiyrittämällä.

Kun pitsa paistuu uunissa, näytölle ilmestyvä video kertoo, miten tuote päätyy asiakkaalle. Videosta selviää, että pitsat valmistetaan käsityönä sipulin pilkkomista myöden ja kuljetetaan kylmänä myyntipisteisiin. Laatikot päätyvät jääkaappiin, mistä robotti siirtää valitun pitsan uuniin. Toinen vaihtoehto on ottaa herkku mukaan raakana ja paistaa se kotona.

Uunista suoraan luukulle

Kolmen minuutin kuluttuatilauksesta kone sujauttaa pitsalaatikon luukusta ulos. Ennakkoluuloisena odotan saavani ei-niin-herkullisen -näköisen-lätyn. Laatikosta paljastuu kuitenkin sopivasti ruskistunut, pannupitsan tyylinen tuote.

Lopullinen testi tehdään toimituksessa. Pitsojen ulkonäkö saa testiraadilta kehuja, samoin maku ja runsas täyte.

Automaatti on käytössä koko vuoden ja kellon ympäri. Pikapitsa saattaakin haastaa grillejä ja pikaruokaloita yöllä riennoista kotiutuvien etsiessä hiukopalaa. Nopeasti saatavasta pikaruuasta voi olla apua myös silloin, kun työpäivää ei oikein ehtisi keskeyttää lounaan ajaksi.

Sosiaalinen tapahtuma pikapitsan syöminen ei ainakaan tilauspaikalla ole, sillä automaatin luona ei ole sen enempää pöytiä kuin tuolejakaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ensimmäinen Fizzan pitsa-automaatti avattiin vuonna 2021. Seinäjoen toimipiste sijaitsee Keskustorilla.
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä

Nopeaa ja helppoa

Fizza-ketjuun kuuluvia pitsa-automaatteja on Suomessa jo liki parikymmentä. Seinäjoelle pikapitsat toi vaasalaiskolmikko, joka avasi vuosi sitten vastaavan automaatin myös kotikaupunkiinsa.

Seinäjoella automaatti on ollut toiminnassa reilun viikon. Yrittäjä Mikael Ekholm kertoo, että uusi palvelu on otettu hyvin vastaan.

– Suosituimpia ovat olleet perusmaut. Niiden perusteella on helppo vertailla pitsoja muualta ostettujen tuotteiden kanssa. Kun kokeilut on tehty, uskalletaan tilata erikoisuuksiakin.

Makuvaihtoehtoja on useita. Osa tuotteista vaihtelee. Joka kuukaudelle on oma nimikkopitsansa. Nyt siinä on muun muassa tilliä, maustekurkkua, perunaa ja muikkuja.

Pitsat valmistetaan käsityönä Vaasassa. Pohjaa kohotetaan kaksi vuorokautta.

Ekholmin mukaan pitsa-automaattien suurin haaste on saada asiakkaiden tietoon se, ettei pitsoja valmisteta tehtaassa eikä kyseessä ole pakastetuote.

– Pitsat tehdään niin kuin pitseriassa, mutta niitä ei vain paisteta siellä. Automaatin valtti on helppous ja nopeus, Ekholm tiivistää.

Automaatissa jokaiselle tuotteelle määritellään syntymäaika. Sen perusteella robotti osaa poistaa vanhenevan pitsan myynnistä.

– Hävikkiä pyritään estämään sillä, että automaatti tarjoaa pian vanhenevaa tuotetta alennettuun hintaan, Ekholm kertoo.

Robotti osaa kertoa myös sen, kuinka paljon mitäkin pitsaa on kulloinkin saatavana. Esimerkiksi gluteenitonta tuotetta haluava voi sovelluksen kautta tarkistaa jo etukäteen onko automaatissa haluttua tuotetta jäljellä.

Seinäjokisia on huolestuttanut se, ovatko pitsa-automaatit kohdanneet ilkivaltaa.

– Muualla ei ole ongelmia ollut. Toivomme, että sama tilanne on Seinäjoella, Ekholm sanoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka