Uutiset

Ukrainalaisia saapuu Seinäjoelle edelleen, mutta SPR:n avustuspiste jouduttiin sulkemaan kaupungin katkaistua talosta lämmöt

Lissu Rintaluoma päivysti avustuspisteellä harva se päivä. Astrid Mikkilä (oik.) sai koulusta vapaapäivän, että pääsi paistamaan vohveleita avustuspisteen sulkemispäivänä.  
Lissu Rintaluoma päivysti avustuspisteellä harva se päivä. Astrid Mikkilä (oik.) sai koulusta vapaapäivän, että pääsi paistamaan vohveleita avustuspisteen sulkemispäivänä.  
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Seinäjoelle saapuu Ukrainan sotaa paenneita tasaisena virtana, mutta alun ryntäys on tasaantunut huomattavasti. Satojen tulijoiden sijaan ukrainalaisia saapuu maakuntakeskukseen viikossa kymmenkunta.

Tällä hetkellä Seinäjoella on 360 sotaa paennutta ukrainalaista. Heistä osa asuu yksityismajoituksessa. Lopuille katon pään päälle tarjoaa Seinäjoen vastaanottokeskus, jonka maahanmuuttovirasto Migri perusti huhtikuussa.

Seinäjoen vastaanottokeskus toimii hajasijoitusmallilla. Se tarkoittaa sitä, että turvapaikanhakijat tai väliaikaista suojelua hakeneet asuvat eri puolilla kantakaupunkia vuokra-asunnoissa. Asuntoja on 80.

– Kaikille on nyt koti. Hommat on saatu pyörimään. Nyt pystymme heti tarjoamaan jokaiselle perusvarustuksen sisältämät kalustetut asunnot, selvittää vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Satu Skinnari-Luoma.

Hän kiittelee Suomen Punaisen Ristin Seinäjoen osaston vapaaehtoisia siitä, että he ovat auttaneet vastaanottokeskusta ja sotapakolaisia asuntojen kalustamisessa sekä esimerkiksi vaatteiden ja kotitaloustavaroiden hankinnassa.

– Tilanne tuli eteen niin äkkiä, että emme olisi mitenkään saaneet heti hankittua kaikille kaikkea. Ihmisten auttamisen halusta on ollut valtavasti apua.

Avustuspiste suljettiin

Vapaaehtoiset aloittivat heti ensimmäisten ukrainalaisten saavuttua vaate- ja tavarakeräykset. Apua jaettiin syyskuuhun saakka entisen kauppaoppilaitoksen tiloissa Koulukadulla.

– Kaupunki antoi tilat ilmaiseksi käyttöön, mutta nyt rakennusta ei enää lämmitetä. Oli pakko lopettaa toiminta, harmittelee Lissu Rintaluoma, joka on päivustänyt avustuspisteellä kolme kertaa viikossa.

Skinnari-Luoma on myös asiasta pahoillaan.

– On ollut mahtavaa ohjata tulijat paikkaan, josta saa ensihätään ilmaiseksi vaatetta ja tavaraa. Nyt tulijat joutuvat ostamaan kaiken omalla rahallaan.

Auki tarpeen mukaan

Ihan kokonaan avustuspisteen toiminta ei lopu. Säännöllisten aukioloaikojen sijaan ovet avataan uusien pakolaisten saapuessa. Suunnitteilla on myös syys- ja talvivaatteiden keräys ja lahjoitettujen tavaroiden jakaminen.

Avustuspisteen viimeisenä aukiolopäivänä rekkejä tutki Anastasiia Reuka äitinsä Alla Tokarievan kanssa. He saapuivat Ukrainasta Venäjän kautta Suomeen reilu kuukausi sitten.

– Asunnossa oli vain sänky, pöytä ja tuoli. Vaatteita ja lisää huonekaluja olemme saaneet täältä, Reuka sanoo ja näyttää asukokonaisuuttaan. Kaikki farkkuja lukuunottamatta on saatu lahjoituksena.

Apu on tullut tarpeeseen, sillä tulijoilla oli mukana vain kesävaatteita. Reukan tavoitteena oli löytää ainakin talvitakki ja lämpimät kengät.

– Saamme rahaa ja se riittää elämiseen. Vaatteita tuella ei osteta.

Yksi toive on yli muiden.

– Haluaisin päästä töihin. Siivoaminen, tehdastyö tai oikeastaan mikä tahansa työ olisi mahtava juttu.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka