Uutiset

Uskaltaisitko kertoa ongelmistasi ryhmässä? – Ryhmäterapiasta saa psyykkisiin ongelmiin apua yksilöterapiaa nopeammin ja edullisemmin

Omien kokemusten jakaminen toisten kanssa mahdollistaa uudenlaisen ymmärryksen löytymisen toisilta saadun palautteen ja empatian kautta.
Omien kokemusten jakaminen toisten kanssa mahdollistaa uudenlaisen ymmärryksen löytymisen toisilta saadun palautteen ja empatian kautta.
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Mielenterveyspalvelujen kysyntä on viime vuosina kasvanut nopeasti. Koska alan ammattilaisista on pulaa, hoitojonot ovat pitkät.

Kelan tukemaan pitkäkestoiseen psykoterapiaan voi joutua odottamaan jopa vuoden päivät. Jos pystyy itse maksamaan käynnit, hoitoon pääsee huomattavasti nopeammin.

Terapiajonoja on pyritty purkamaan lyhytterapialla, jossa vuosia jatkuvan psykoterapian sijaan pyritään ratkomaan äkillisiä ongelmia tehokkaasti ja ratkaisukeskeisesti muutamassa kuukaudessa.

Apuun on valjastettu myös ryhmät. Vaikka ryhmäanalyyttinen psykoterapian juuret ulottuvat 1940-luvulle, Suomessa ryhmäterapiaa hyödynnetään vielä verraten vähän. Seinäjoen alueella menetelmää käyttää nyt vain työterveyspsykologi Maria Mäkelä, joka kouluttautuu parhaillaan ryhmäanalyyttiseksi psykoterapeutiksi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Psykologi Maria Mäkelä ryhtyi kesällä yksityisyrittäjäksi ja vuokrasi Mielenankkuri-yritykselleen toimitilan Törnävän Piiriltä.
Kuva: Tanja Korpela

Turhasta häpeästä eroon

Ryhmäanalyyttisellä psykoterapialla autettiin aluksi toisen maailmansodan sotilaita. Istunnoissa taistelijat pystyivät jakamaan tuntojaan muiden saman kokeneiden kanssa.

– Kannamme mukanamme paljon turhaa häpeää. Sodassa olleet eivät mielellään puhuneet siitä, miten paljon traumoja sota aiheutti ja miten paljon he pelkäsivät. Ryhmässä tuli esiin, että muilla on samanlaisia tuntemuksia. Jo sen tietäminen poisti häpeää ja kevensi mieltä, Mäkelä selvittää.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ryhmäanalyyttinen psykoterapia

Soveltuu hoitomuotona erilaisiin mielenterveyden häiriöihin.

Ryhmäterapiaan pääsee tavallisesti yksilöterapiaa nopeammin.

Ryhmäkäynnit ovat noin kolmanneksen yksilökäyntejä edullisempia. Ryhmäterapiaan voi saada Kelan tuen.

On tutkimisten mukaan vaikuttavuudeltaan vähintään yhtä tehokas kuin yksilöpsykoterapia.

Tärkein työkalu on ryhmän jäsenten välinen vuorovaikutus. Kommunikointi on vapaamuotoista ja vapaaehtoista. Muiden ryhmäläisten avulla oma sisäinen maailma laajenee ja psyykkiset oireet helpottavat.

Ryhmässä on 6-8 jäsentä. Ryhmä kokoontuu kerran viikossa. Tavallisimmin ryhmissä ollaaan pari vuotta.

Ryhmässä saa palautteen heti

Nykyään ryhmäanalyyttiseen psykoterapiaan osallistuvilla ei useinkaan ole samanlaista taustaa tai samoja ongelmia.

– Sopiva määrä erilaisuutta auttaa näkökulmien laajentamisessa ja itsetuntemuksessa. Riittävä samankaltaisuus puolestaan helpottaa yhteen liittymistä, Mäkelä tietää.

Ryhmästä saadaan toimiva, kun siihen hakeudutaan yksilöhaastattelujen kautta.

– Pelkästä vertaistuesta ei ole kyse, sillä ryhmään tullaan erilaisista taustoista omien tavoitteiden kanssa, Mäkelä painottaa.

Nainen kuvailee ryhmäläisiä toistensa peileiksi.

– Ryhmässä on mahdollista peilata esimerkiksi omia tunteita, tapoja ja vuorovaikutustyylejä. Kokemuksia sanoitetaan, tutkitaan ja jäsennellään yhdessä. Yksilöterapiasta poiketen muiden reaktiot ja mielipiteet ovat käytössä tässä ja nyt. Ryhmä kantaa, Mäkelä pohtii.

Paikka orkesterissa

Ryhmän ohjaaja johtaa keskustelua ja tekee ryhmästä turvallisen keskustelupaikan jokaiselle. Hän ei määrittele ryhmää eikä päätä keskusteluaiheista. Sana on vapaa

– Ohjaajaa voisi kuvailla orkesterin kapellimestariksi. Hän ottaa vastuun ja varmistaa, että jokainen soitin saa soida omalla äänellään ja että eri soittimet sointuvat yhteen, Mäkelä kuvailee.

Kenelle ryhmäterapia sopii?

– Ryhmä sopii periaatteessa kaikkiin isoimpiin ja pienimpiinkin ongelmiin tai pohdintoihin. Ryhmä on hyvä vaihtoehto esimerkiksi yksilöterapiaan pääsyä odottaville tai sen jo lopettaneille.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mitä ja missä?

Psykologi Maria Mäkelän seuraava 12 kerran ryhmäanalyyttinen koulutuspsykoterapia alkaa Törnävän Piirillä lokakuun lopussa.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka