Uutiset

Vammaisille haetaan tukihenkilöitä – Kaikki voittavat: Joku saa ystävä, ystävä saa palkkion

Auttajaksi etsitään ihan tavallisia ihmisiä, joilla on halu auttaa. Työstä saa palkkion.
Auttajaksi etsitään ihan tavallisia ihmisiä, joilla on halu auttaa. Työstä saa palkkion.
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Seinäjoen kaupunki on aloittanut palvelun, josta hyötyvät kaikki osapuolet. Kyseessä on uusi vammaispalvelumuoto, joka on käytössä vasta muutamassa Suomen kunnassa.

Ideana on saada vammaisille lisää vapaa-ajan toimintaa sekä miellyttäviä kokemuksia vapaa-ajalle solmimalla tukihenkilösopimuksia. Asiakas ja tukihenkilö voivat käydä yhdessä esimerkiksi lenkillä, harrastuksissa ja elokuvissa.

– Peruspalveluihin kuuluvat ruoka, asunto ja terveydenhoito. Muuhun eivät julkiset resurssit riitä. Kuitenkin tiedetään, miten suuri vaikutus mukavalla tekemisellä on mielenterveyteen. Haluamme tehdä ihmisten elämästä mielekkäämpää, selvittää tukihenkilökoordinaatti Nina Ala-Riihimäki.

Palkkio ja hyvä mieli

Ystäväpalvelua on ollut vapaaehtoispuolella jo pitkään. Seinäjoen kaupungin alla olevassa palvelussa annettu apu ei perustu pelkästään auttamisenhaluun, sillä kaupunki maksaa tapaamisista palkkion (25 euroa) ja kulukorvauksen (15 euroa).

– Ihan mukava korvaus siitä, että saa itselle ja toiselle hyvän mielen. Työ sopii esimerkiksi opiskelijoille ja osa-aikaeläkkeellä oleville, Ala-Riihimäki vinkkaa.

Seinäjoella on satoja tukihenkilöön oikeutettuja ihmisiä. Auttajiakin tarvitaan paljon.

– Yksi tukihenkilö voi auttaa useampaa ihmistä. Työtuntien määrän saa päättää itse.

Apu ei perustu pelkästään auttamisenhaluun, sillä kaupunki maksaa tapaamisista palkkion (25 euroa) ja kulukorvauksen (15 euroa).

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kaikenikäisiä asiakkaita

Tukihenkilöltä ei vaadita koulutusta.

– Positiivisuudella ja kyvyllä kohdata erilaisia ihmisiä pääsee jo pitkälle. Emme hae sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia, vaan tavallisia täysi-ikäisiä ja rehellisiä ihmisiä, Ala-Riihimäki painottaa.

Tukihenkilön saadakseen vammaisen pitää saada lausunto sosiaalitoimesta. Asiakas voi käyttää tukihenkilöpalvelua enintään neljä kertaa kuukaudessa. Tapaamiset kestävät tunnista kolmeen tuntiin.

– Asiakkaat ovat sellaisia, jotka pystyvät liikkumaan itse ja käyvät esimerkiksi päivätoiminnassa. He eivät kuitenkaan muuten saa lähdettyä kodista ulos. Tässä kohdassa tukihenkilö tulee avuksi, Ala-Riihimäki avaa asiaa.

Tarkoitus on, että sama auttaja tapaa samaa tuettavaa useita kertoja. Tukihenkilökoordinaatti toimii amorina ja yrittää löytää toisilleen sopivat parit esimerkiksi yhteisten kiinnostusten kohteiden mukaan.

Autettavat ovat iältään ja terveydentilaltaan erilaisia.

– Palvelu koskee esimerkiksi autismia tai aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriötä sairastavia lapsia. Lapset saavat virikkeellistä tekemistä ja aikuiset hetken omaa aikaa.

Myös tukihenkilöille on luvassa vapaa-ajan ohjelmaa. Ala-Riihimäki on suunnitellut esimerkiksi vertaisryhmiä.

– Aion pitää tukihenkilöistä niin hyvää huolta, että kaikilla mukava olla mukana toiminnassa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka