Uutiset

Vapaaottelu ei ole raakaa tappelua, vaan rankka urheilulaji – Seinäjoki Fight Night nostaa paikalliset kehään

Kisatiimin harjoitukset Seinäjoella käynnissä.
Kisatiimin harjoitukset Seinäjoella käynnissä.
Kuva: Heidi Piisalo
  • Heidi Piisalo

Harjoitukset MMA Seinäjoen salilla ovat täydessä vauhdissa. Vapaaottelun kisatiimiläiset valmistautuvat tulevaan koitokseen. Kilpailijat nähdään tulevana lauantaina Rytmikorjaamolla järjestettävässä Seinäjoki Fight Night -otteluillassa.

Edellinen Fight Night järjestettiin Seinäjoella vuonna 2019. Luvassa on MMA Seinäjoen promoottori ja valmentaja Katja Säilän mukaan hyviä otteluita.

– Otteluissa on tasaväkiset parit, joten luvassa on jännittävä ilta, Säilä kommentoi.

Vapaaottelu on Säilän mukaan kasvattanut suosiotaan Suomessa. Siitä kertoo myös hyvässä vauhdissa oleva lipunmyynti – kaikki tapahtuman istumapaikat on myyty loppuun.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mitä ja milloin?

Seinäjoki Fight Night -vapaaottelutapahtuma 25.2. Rytmikorjaamolla.

Ovet klo 17, ensimmäinen ottelu klo 18.

Tapahtuman ikäraja on K18.

Paikallisia kilpailijoita

Vapaaottelussa kisataan häkeissä tai kehissä. Seinäjoella on illan aikana 13 ottelua. Erityisen tapahtumasta tekee se, että jokaisessa ottelussa on mukana seinäjokinen tai Seinäjoelta lähtöisin oleva ottelija.

Otteluista kolme on ammattilaisotteluita, yksi junioriottelu ja loput amatööriotteluita. Erona amatööri- ja ammattilaisotteluiden säännöillä ovat esimerkiksi erien pituus ja käytetyt varusteet.

Junioriotteluissa ei saa kohdistaa iskuja päähän ollenkaan. Lisäksi junioreilla ja amatööreillä on käytössään säärisuojat ja paksummat hanskat kuin ammattilaisilla.

Yhdessä ammattilaisotteluista nähdään Markus Mäki-Ventelä.
Kuva: Heidi Piisalo

Työ haittaa harrastusta

Vapaaottelun pariin on löytänyt yhä useampi harrastaja. Seinäjoen salilla harjoittelee viikoittain 80–100 henkilöä.

Yhdessä Fight Night -kisan ammattilaisotteluista nähdään MMA Seinäjoen Markus Mäki-Ventelä. Hän on otellut vuodesta 2012 ja toimii salilla myös valmentajana. Miestä lajissa kiehtoo sen monipuolisuus.

– Tässä yhdistyvät kaikkien kamppailulajien parhaat puolet. Jokaisesta lajista on kerätty parhaat tekniikat, minkä vuoksi myös monenlaiset ottelijat voivat voittaa. Lajin tekniikka- ja sääntöskaala on mahdottoman iso, Mäki-Ventelä kertoo.

Otteleminen ammattilaistasolla vaatii paljon. Mäki-Ventelä kertoo harjoittelevansa 8–10 kertaa viikossa. Treenitunteja hänelle kertyy vuodessa 550–600, mikä tekee noin 1,5 tuntia harjoittelua yhdelle päivälle.

– Laji vie kaiken vapaa-ajan, ja työtkin olisi hyvä lopettaa. Mitä pidemmälle haluaa edetä, sitä enemmän on satsattava.

Treenikaverin ehdoilla

Seinäjoella kehässä nähdään myös Terhi Säilä, joka on harrastanut vapaaottelua kahdeksan vuotta.

Säilä kertoo, että lajia on varjostanut väkivaltaisuuden stigma. Vapaaottelun suosion nousu on ollut sen vuoksi hidasta, ja esimerkiksi Ranskassa se oli pitkään kokonaan kiellettyä.

Nyt laji on alettu kuitenkin nähdä raa’an tappelun sijasta enemmän vaativana urheilulajina.

Säilä painottaa, että ottelijoiden turvallisuuteen kiinnitetään lajissa erityistä huomiota.

– Harjoituksissa mennään treenikaverin ehdoilla eli huomioidaan toisen taitotaso ja treenataan sen mukaan. Monille tulee yllätyksenä, että vapaaottelussakin on säännöt. Kisoissa on lisäksi häkkituomarit pitämässä huolta ottelijoiden turvallisuudesta, Säilä valaisee.

Pää kunnossa

Vapaaottelussa iskuja kohdistuu myös päähän, jolloin on olemassa riski päävammojen syntymiselle. Täystyrmäyksiä Suomen ammattilaisotteluissa sattuu Mäki-Ventelän mukaan harvoin. Pään tutkimisesta pidetään silti hyvää huolta.

– Ammattilaisilla on uran alkaessa pakolliset pään MRI- ja MRA-kuvaukset. Sen jälkeen MRI-kuvaus on pakollinen kahden vuoden välein. Lisäksi kisoissa on aina ennen ottelua lääkärintarkastukset sun muut, Mäki-Ventelä avaa asiaa.

Jos joutuu pahasti tyrmätyksi, voi liiton määräämä kilpailukielto olla Mäki-Ventelän mukaan kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen. Lisäksi usein suositellaan ylimääräistä pään magneettikuvausta. Mikäli kilpailukieltoa haluaa lyhemmäksi, on magneettikuvaus pakollinen.

– Liitto pitää hyvin huolta ottelijoiden terveydestä, Mäki-Ventelä summaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka