Uutiset

Vappukarnevaali palaa Seinäjoen Keskustorille – Koirille on omat bileet Isokyrössä

Koirat eivät pidä uuden vuoden paukkeesta. Nyt kokeillaan, mitä mieltä hännänheiluttajat ovat omasta vappujuhlasta.
Koirat eivät pidä uuden vuoden paukkeesta. Nyt kokeillaan, mitä mieltä hännänheiluttajat ovat omasta vappujuhlasta.
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Vapputori palaa kahden vuoden koronatauon tauon jälkeen Seinäjoen Keskustorille. Vappua päästää juhlimaan siellä vasta toista kertaa, vaikka tori valmistui jo vuonna 2019.

Käytännön järjestelyistä vastaa perinteisesti paikallinen suunnistusseura Rasti-Jussit, joka on järjestänyt tapahtumaa liki 40 vuotta. Vapputorirumba tuo kymmenkunta prosenttia yhdistyksen tuloista.

– Vapputori on seurallemme tärkeä tulonlähde. Tuotto käytetään lasten ja nuorten suunnistusharrastuksen tukemiseen, kertoo puheenjohtaja Ilkka Ruokola.

Kuhina torilla alkaa aamukahdeksalta ja päättyy iltaviideltä. Myyjiä paikalla on parisenkymmentä.

– Tori on täynnä myyjiä. Heitä on sijoitettu myös Kalevankadulla ja Koulukadulla oleville väliaikaisille myyntipaikoille, kertoo vapputorin vastaava Mauno Näsi.

Kalevankadulle sijoitetaan myös lasten leikkipaikat. Siellä kävijöitä odottelevat tuttuun tapaan ainakin pomppulinna ja possujuna.

Perinteiseen malliin luvassa on myös puolueiden ohjemaa.

– Luovutamme heille tilan torilta. Esiintymislava ei ole vielä käytössä, Ruokola selvittää.

Opiskelijoilla pitkä vappu

Vappu näkyy Seinäjoen katukuvassa keskiviikosta lähtien, sillä Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Samo järjestää lauantaihin saakka kestävän tapahtuman.

Keskustassa opiskelijat liikkuvat suuremmalla joukolla vappuaattona lauantaina. Silloin ohjelmassa on kampusrannasta noin kello 14.30 lähtevä, rautatieasemalle marssiva kulkue.

Siellä muutaman puheen jälkeen alkaa odotetuin osuus eli pihassa olevan patsaan peseminen. Homman jälkeen kulkue palaa kampusrantaan.

Opiskelijat juhlivat vappua perinteisesti pitkään ja rajusti.
Kuva: Jarno Pellinen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Koirat saavat tänä vuonna oman vapputapahtuman.

Koirille omat juhlat

Työväen, ylioppilaiden ja kevään karnevaalia juhlitaan Eparin levikkialueella monin tavoin. Yksi persoonallisimmista tapahtumista on Isossakyrössä pidettävä koirien vappu. Nimensä mukaisesti S-Marketin parkkipaikalle odotetaan koiria omistajineen.

Tapahtumaa ovat ideoineet tapahtumapaikan vieressä Piiloluola-ravintolaa emännöivä Marjut Lae ja koiraharrastukseen keskittynyt SporttiRakkin yrittäjä Heidi Hendell.

Juhlan päätähti on Nadja Böckerman tanssivine koirineen. Espoosta tuleva esiintyjä ottaa Isoonkyröön mukaan kaksi bordercollieta ja shetlanninlammaskoiran.

Böckerman on yksi Suomen menestyneimmistä koiratanssiharrastajista. Hän on saalistanut muun muassa viisi SM-kultamitalia ja lukuisia muita arvokisamitaleita.

Jos haluaa oppia opettamaan omalle koiralleen temppuja, vinkkejä on paikalla antamassa eläintenkouluttaja Anni Saarela.

Koirahieroja Marika Kuoppala puolestaan kertoo koiran hyvinvoinnista. Paikan päällä on myös koirien valokuvausta sekä alaan liittyvien yritysten myyntipisteitä.

Koirille on oma, maksuton herkkupuffet. Myös kaksijalkaisille on myynnissä erilaisia herkkuja.

Koirat ja lapset pääsevät purkamaan energiaa temppuradalle. Jos omaa koiraa ei ole, tapahtumasta voi myös lainata hännänheiluttajan Susanne Kuusmäeltä. Eläintenkouluttajana työskentelevä nainen opastaa lainakoirilla lapsille koiran koulutusta.

Paikan päällä rapsuteltavina on kaverikoiria. Tapahtumassa voi tutustua myös avustajakoiran työhön.

Koirien vappua vietetään Isossakyrössä kello 13-16.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka