Uutiset

Vastaanottokeskus saatiin pyörimään yhteistyöllä – Ukrainalaisille jaetaan apua ja tukea lukuisilla tavoilla

Heidi Perkonmäki ja Niko Aho kuljettavat huonekalulahjoituksia joka päivä omien töidensä jälkeen. Taustalla oleva Tiina Rantanen on antanut muuttopalveluyrityksensä auton ja varaston vapaaehtoistyön pyörittämiseen.
Heidi Perkonmäki ja Niko Aho kuljettavat huonekalulahjoituksia joka päivä omien töidensä jälkeen. Taustalla oleva Tiina Rantanen on antanut muuttopalveluyrityksensä auton ja varaston vapaaehtoistyön pyörittämiseen.
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Ukrainalaisia varten perustettu vastaanottokeskus perustettiin Seinäjoelle kuukasi sitten. Samalla Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen piiri perusti hätämajoitusyksikön ja yksityismajoituksessa olevien pakolaisten palvelupisteen.

Seinäjoen vastaanottokeskus toimii hajasijoitusmallilla. Se tarkoittaa sitä, että turvapaikanhakijat tai väliaikaista suojelua hakeneet asuvat eri puolilla vuokra-asunnoissa.

Tällä hetkellä vastaanottokeskus on vuokrannut puolensataa asuntoa. Niissä asuu noin 150 Ukrainasta paennutta.

– Lisää asuntoja etsitään koko ajan, sillä tilanne muuttuu päivittäin, kertoo vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Satu Skinnari-Luoma.

Vastaanottokeskuksen johtaja Ari Kokko kiittelee tiedotteessa paikallisia.

– Nopea avun organisoituminen on perustunut Seinäjoella yhdessä tekemiseen. Toimintojen pikainen perustaminen ei olisi onnistunut ilman laajaa yhteistyötä.

Ukrainasta sotaa paenneiden auttamiseen on Seinäjoella osallistunut suuri joukko sekä järjestöjen kautta toimivia vapaaehtoisia että yksittäisiä kuntalaisia. Monet yksityishenkilöt ympäri maakuntaa ovat auttaneet tulijoita alkuun uudessa kotikunnassa.

– Useat paikalliset ovat tarjonneet sotaa paenneille yksityismajoitusta omassa kodissaan. Auttamisenhalu on ollut ihailtavaa, Kokko sanoo.

Ensin katto ja nukkumapaikka

Konfliktia paenneiden auttamisessa tärkeintä on ensimmäisenä vastata tulijoiden perustarpeisiin: tarjota ihmisille ruokaa, vettä, lämpimiä vaatteita ja katto pään päälle. Seinäjoella vastaanottokeskuksen asuntojen alkuvaiheen varustukseen ovat kuuluneet esimerkiksi patjat, tyynyt, liinavaatteet, ruuanvalmistussetit ja astiat. Asuntojen varustusta lisätään sitä mukaan, kun kalusteita saadaan.

- Kun suuri määrä ihmisiä tarvitsee nopeasti majoitusta, syntyy alkuvaiheessa tilanteita, joissa asunnoissa on aluksi vain patjat nukkumista varten. Onneksi sänkyjen toimittajat ovat pystyneet ainakin vielä vastaamaan kysyntään. Saimme juuri isomman sänkyerän. Työntekijät ja vapaaehtoiset ovat tänään maanantaina kokoamassa sänkyjä vuokra-asuntoihin, Kokko kertoo.

Menneillä viikoilla asuntojen kalustaminen on ollut pääasiassa vapaaehtoisten avun varassa.

- Isoon osaan asunnoista olemme jo aiemmin saaneet kalusteita ukrainalaisia auttavilta vapaaehtoisilta. Erittäin suuret kiitokset tästä! Monista asunnoista on saatu kotien näköisiä nopeasti, Kokko selvittää.

Vaate- ja tavara-apua on toimitettu Punaisen Ristin vapaaehtoisten Seinäjoen keskustaan avaamasta avustuspisteestä. Avustuspiste on hoitanut sekä lahjoitustavaroiden vastaanoton että edelleen toimittanut tarvittavat tavarat ukrainalaisille. Vapaaehtoisten apua tarvitaan jatkossakin.

– Konfliktin pitkittyessä vapaaehtoiset voivat toimia esimerkiksi kotoutujan ystävänä tai ryhmänohjaajana, Kokko selvittää.

Seinäjoella viranomaiset löysivät nopeasti yhteistyötapoja Ukrainasta sotaa paenneiden auttamiseksi. Seinäjoen kaupunki käynnisti maaliskuun toisella viikolla Ukraina -työryhmän.

Ryhmään kuuluvat Seinäjoen kaupungin maahanmuuttajapalveluja tarjoavan MONI-infon sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen ja sivistyspalvelujen edustajat. Lisäksi ryhmässä on edustajat ely-keskuksesta, poliisista, Sedulta ja Suomen Punaiselta Ristiltä.

Virallisten tahojen lisäksi monet yritykset, seurakunnat ja urheiluseurat ovat osallistuneet Ukrainasta sotaa paenneiden auttamiseen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Elisabeth Rintaluoma (vas.), Katja ja Aliisa Palkoma, Terence Sam sekä Eeva-Liisa Välimäki lajittelevat lahjoitukset laatikoihin SPR: avustuspisteellä Ruukintiellä.  
Kuva: Virpi Kupiainen-Ämmälä

SPR: avustuspiste sijaitsee Seinäjoella osoitteessa Ruukintie 8.

Tiistaina 12.4. on avoimet ovet kello 17-20. Silloin ukrainalaiset pääsevät itse valitsemaan lahjoitustavaroista tarvitsemansa.

Keskiviikkona 13.4. on lahjoitusten vastaanottopäivä kello 17-20. Perjantaista sunnuntaihin piste on tällä viikolla suljettu.

Seinäjoki Areenassa olevassa vastaanottopisteessä tavaraa jaetaan tällä viikolla maanantaista torstaihin kello 18-19. Paikalle löytää E-oven kautta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka