Uutiset

Vielä ehtii somistaa kodin joulukuntoon edullisesti ja nopeasti - Hyödynnä sisustussuunnittelijan 10 vinkkiä

Leila Rajalan mukaan joulusisustuksessa saa olla hauskoja yksityiskohtia. Leikkisyydellä pääsee pitkälle.
Leila Rajalan mukaan joulusisustuksessa saa olla hauskoja yksityiskohtia. Leikkisyydellä pääsee pitkälle.
Kuva: Hanna Kleemola
  • Hanna Kleemola

Sisustusammattilainen antaa kymmenen viime hetken vinkkiä jouluisen tunnelman luomiseksi kotiin. Vinkit antaa seinäjokisen InHouse Design -nimisen yrityksen Leila Rajala.

Osa käytännönläheisistä nikseistä ei kevennä kukkaroa lainkaan.

Rajala toteaa, että jouluun ei tarvitse valmistautua ulkopuolelta tulevien odotusten mukaan.

– On hyvä ajatus kuunnella omaa tyyliään, hän painottaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Joulusiivouksen ei tarvitse sisältää kodin jokaisen kolon puunaamista. Sanonnan mukaan kukaan ei vietä joulua kaapissa, eli komeroiden järjestämisen voi tehdä vaikka ensi vuonna.

1.

Siivoa koti ja järjestä tavarat paikoilleen. Siivoaminen ei tarkoita sitä, että pestään kaikki kaapit. Se tarkoita lähinnä visuaalista siivoamista eli sitä, että pinnoilla ei ole esimerkiksi häiritseviä pinoja. Jos kasoja on kertynyt, niistä kannattaa tehdä kauniita ja nostaa pinon päälle vaikkapa joulutonttu.

2.

Kotona olevista somisteita voi tehdä asetelmia, joilla on uutuusarvoa itselle. Joulun aikaan kirjahyllyssä olevaa kynttilänjalkaan voi vaihtaa vaikka punaisen kynttilän. Kun kynttilänjalan kaveriksi nostaa ison ruukun, syntyy jouluinen asetelma.

Kynttilät luovat lämmintä valoa.
Kuva: Leila Rajala

3.

Vilteillä, torkkupeitoilla, koristetyynyillä ja tyynynpäällisillä voi tuoda väriä joulusisutukseen. Tekstiileissä kannattaa hyödyntää erilaisia tekstuureja kuten vaikkapa pörröisyyttä tai punoksellisuutta. Laadukkaat materiaalit luovat juhlan tuntua.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

4.

Tonttutyynyjä ei välttämättä kannata hankkia. On kestävää ajattelua, että perustekstiilien ja kodin arkisten esineiden avulla voidaan luoda joulutunnelmaa.

Perinteisiin jouluväreihin kuuluvat vihreä, punainen ja valkoinen.
Kuva: Hanna Kleemola

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ulkovalot ja muut somistukset ovat iso osa joulutunnelmaa. Havuköynnökset ja muut luonnonmateriaalit kuuluvat perinteisesti jouluun.
Kuva: Jaakko Elenius

5.

Joulusisustukseen kuuluvat eittämättä luonnonmateriaalit, kuten kuusi, kukat, oksat ja havukranssit.

6.

Sisustamisessa yhtenä nyrkkisääntönä on, että kaikella pitää olla kaveri. Jos pöydällä on punainen kukka, lähellä on hyvä olla jokin punainen esine. Tai jos lattialla on pyöreä matto, sen kavereina toimivat esimerkiksi ikkunalla riippuvat pyöreät joulupallot.

Joulutunnelman loihtimisessa voi hyödyntää kodin esineitä.
Kuva: Leila Rajala

7.

Jos haluaa ottaa esille vaikkapa mummolta saadut ihanat pikkuruiset koristetontut, kannattaa tuoda niille kaveriksi jotain, joka luo mittasuhdetta. Usein pienikokoiset koristeet saattavat vaikuttavat piiperrykseltä ja sillisalaatilta, joten on hyvä suosia rauhallisen väristä taustaa ja välttää turhaa tingeltangelia.

Valot ja varjo tuovat jouluun ripauksen salaperäisyyttä.
Kuva: Erja Pekkala

8.

Tunnelman luomisessa kannattaa hyödyntää valoja ja varjoja. Kynttilöissä on luonnostaan lämmin valo. Myös sähkövalo on tunnelmallinen, jos se on sävyltään lämmin.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Eri tasoihin suunniteltu kattaus tuo kattaukseen näyttävyyttä.

9.

Jos jouluna haluaa juhlavuutta, täytyy poiketa normiarjesta. Jos et yleensä pane ruokapöytään servettejä, käytä niitä jouluna. Jos ruokapöydässäsi ei ole tavallisesti kynttilöitä, nosta jouluna kynttilät pöydälle.

Nukkekodin sisustus on helppo muuttaa jouluiseksi. Tunnelmalliset asetelmat valistuvat nopeasti esimerkiksi lasipurkkeihin.
Kuva: Leena Nyysti

10.

Ei pidä unohtaa pilkettä silmäkulmassa. Joulusisustuksessa saa olla hauskoja ja mielikuvituksellisia yksityiskohtia. Leikkisyydellä pääsee pitkälle.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka