Uutiset

Voiko allergikko vihtoa ja saako järvivettä juoda? – Lue juttu, niin tiedät ovatko kesään liittyvät terveysväitteet totta vai tarua

story-image

Voiko allergikko vihtoa tai uhkaako virtsatietulehdus, jos uimapukua ei vaihda kuiviin vaatteisiin?

Terveystalon yleislääkäri Toni Vänni kertoo kuuluvatko yleiset väittämät romukoppaan vai korvan taakse.

VÄITE: Järvivettä voi Suomessa huoletta juoda.

Tarua.

Kirkaskin järvivesi voi sisältää bakteereja, viruksia, loiseläimiä ja raskasmetalleja. Järvivedestä ei välttämättä saa suodattamallakaan juomakelpoista. Järvivettä voi huoletta käyttää esimerkiksi tiskaamiseen tai uusien perunoiden pesemiseen. Sinileväistä vettä ei tulisi käyttää edes pesu- tai löylyvetenä.

VÄITE: Aurinko parantaa aknen.

Totta ja tarua.

Valolla voi olla tulehtuneeseen ihoon parantava vaikutus. Toisaalta finnien määrä saattaa lisääntyä, kun iho alkaa auringonpaisteessa erittää lisää talia. Kannattaa varoa, ettei aurinkorasva pääse tukkimaan ihohuokosia ja aiheuttamaan epäpuhtauksia. Aknesta kärsivän kasvoille sopii esimerkiksi sinkkioksidia sisältävä aurinkovoide, joka ei pahenna ihon kuntoa.

VÄITE: Pöydälle yöksi unohtuneen ruuan syömisestä voi saada ruokamyrkytyksen.

Totta.

Ruoka kannattaa heittää pois, jos se on seissyt huoneenlämmössä yli neljä tuntia. Terve aikuinen kestää useimmiten ruokaan kerääntyneet bakteerit kunhan annoksen kuumentaa huolella. Kannattaa kuitenkin pelata varman päälle ja jättää huoneenlämpöön unohtunut ruoka syömättä.

Kuva: Miska Puumala

VÄITE: Jos hyttysenpistoa raapii, iho voi tulehtua.

Totta.

Hyttysen tai mäkäräisen pisto voi kutinan lisäksi aiheuttaa ihon punoitusta ja turvotusta. Kutiavan pistokohdan raapiminen voi johtaa ihon rikkoutumiseen ja bakteeritulehdukseen. Oireita voi lievittää suun kautta otettavalla antihistamiinitabletilla. Myös pistokohtaan levitetty kortisonivoide auttaa.

VÄITE: Punkeista on vaaraa vain rannikolla.

Tarua.

Punkki ei ole enää vain rannikkoalueiden kiusa. Punkit viihtyvät kosteissa olosuhteissa, aluskasvillisuuden lehdillä, ruohikossa ja heinikossa. Punkinpuremilta suojautumisessa tärkeintä on peittävä pukeutuminen sekä oman kehon ja kotieläinten tarkastaminen punkkien varalta päivittäin. Punkkien levittämää puutiaisaivokuumetta vastaan voi lisäksi suojautua punkkirokotteella.

VÄITE: Sinilevävaroitus ei estä uimista, jos käy suihkussa pulahduksen jälkeen.

Tarua.

Sinilevän myrkky ei imeydy ihon läpi, mutta yleensä sitä joutuu elimistöön, kun uidessa tulee nielleeksi vettä. Siksi suihku ei pelasta levän aiheuttamilta oireilta. Sinilevän myrkylliset syanobakteerit ovat haitallisia hermostolle ja maksalle ja voivat aiheuttaa voimakkaita suolisto-oireita. Yleisin sinilevän aiheuttama oire on ihon ärtyminen uinnin jälkeen. Myös flunssan kaltaiset, muutamia päiviä kestävät oireet, kuten nuha, päänsärky ja vatsaoireet ovat tavallisia.

Kuva: Jari E. Hakala

VÄITE: Kyypakkaus riittää kyykäärmeen pureman hoidoksi.

Tarua.

Käärmeen purressa on aina hakeuduttava välittömästi päivystykseen. Tulehduskipulääkettä ei saa ottaa kivuliaankaan pureman hoidoksi, sillä yhdessä käärmeen myrkyn kanssa se voi vain pahentaa oireita. Vältä myös puremakohdan liikuttamista tai puristamista. Olo voi pahentua äkisti tuntienkin kuluttua puremasta, joten päivystykseen on hakeuduttava pikimmiten.

VÄITE: Virtsatietulehdus iskee, jos märkää uimapukua ei vaihda kuiviin vaatteisiin uinnin jälkeen.

Tarua.

Tätä ei ole osoitettu todeksi. Kylmälle altistuminen saattaa aiheuttaa virtsatieoireita kuten tihentynyttä virtsaamistarvetta ja virtsatien ärtymistä. Voi siis vaikuttaa siltä, että märän, kylmenevän uimapuvun pitäminen päällä aiheuttaisi virtsatietulehduksen, vaikka näin ei varsinaisesti olisikaan.

VÄITE: Koivuvihta ei sovi allergikolle.

Totta ja tarua.

Herkimmät voivat saada koivuvihdasta allergiaoireita. Pakastettua vihtaa voivat kokeilla allergikkokin, sillä koivun allergeenit haihtuvat kylmässä.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka