Uutiset

Vuoden paras kaupunkilehtijuttu kirjoitettiin Eparissa – Toimittaja: "Tämän lähemmas kuolemaa en voi elävänä päästä"

Eparin päätoimittaja Tero Hautamäki iloitsee toimittaja Virpi Kupiainen-Ämmälän saamista tunnustuksista.
Eparin päätoimittaja Tero Hautamäki iloitsee toimittaja Virpi Kupiainen-Ämmälän saamista tunnustuksista.
Kuva: Ilkka Koski Photography
  • Epari

Eparissa kirjoitetettu ja julkaistu juttu on valittu vuoden parhaaksi kaupunkilehtijutuksi Uutismedian liiton järjestämässä kilpailussa. Toimittaja Virpi Kupiainen-Ämmälä vastaanotti palkinnon Suurilla Lehtipäivillä Joensuussa.

Matka multaan -otsikolla kulkeva artikkeli kisasi sarjassa, jossa arvioitiin tekstin, kuvan ja taiton kokonaisuutta. Jutun kuvitus on Eparissa harjoittelussa olleen Anni Hakkaraisen käsialaa.

Palkintoperusteissa kokonaisuutta luonnehdettiin näin: Jutussa on hyvä toisenlainen näkökulma, teksti on sujuvaa ja etenee hyvin. Kuvitus on mainio, tuo juttuun uutta informaatiota. Selkeä taitto tekee lukemisesta helppoa. Aukeama on hieno, hyvä tasapaino tekstin ja kuvituksen kesken.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Palkittu kokonaisuus näyttää tältä. Voit lukea jutun alla olevan linkin kautta.

Juttu julkaistiin Eparissa viime vuoden pyhäinpäivän alla 6. marraskuuta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Juttu syntyi pitkän hauduttelun tuloksena. Kupiainen-Ämmälä kertoo saaneensa idean jutusta kolmisen vuotta sitten, mutta ei silloin saanut juttua kirjoitettua. Aihe jäi kaivelemaan mieltä.

Kun grafiikan tekemisestä kiinnostunut Anni Hakkarainen oli työharjoittelussa Eparissa, Kupiainen-Ämmälä pyysi häntä piirtämään vielä ajatuksen tasolla olevaan juttuun kuvat. Ne päätyivät tietokoneen syövereihin vuodeksi.

– Kuolema on pelottava asia enkä saanut tartuttua aiheeseen. Lopulta teksti oli valmis kirjoitettavaksi, Kupiainen-Ämmälä kertoo poikkeuksellisesta jutuntekoprosessista.

Kuolemanpelko ja kuoleman jälkeiseen aikaan liittyvät kysymykset ovat näkyneet palkitun toimittajan teksteissä aiemminkin. Kupiainen-Ämmälä on kirjoittanut esimerkiksi hautaustahdosta ja testamenteista.

– Palkitussa jutussa kuolen ja päädyn hautaan. Tämän lähemmäs kuolemaa en voi elävänä päästä, Kupiainen-Ämmälä kertoo suu hymyssä.

Virpi Kupiainen-Ämmälä sai Uutismedian liitolta toisenkin tunnustuksen. Kyseessä oli kunniamaininta jutusta Koronalla on vihaiset kasvot. Palkinnon perusteena oli kuvan ja otsikon erinomainen yhdistelmä.

Kupiainen-Ämmälän ottamassa kuvassa Jere Rastas demonstroi miten vihaiselta koronapöpö näyttää.

Kupiainen-Ämmälä pyysi Jereä ja muita Ilmajoen Herralan esiopetuksen lapsia myös piirtämään korona.

Tämä juttu palkittiin kunniamaininnalla. Perusteluna oli otsikon ja kuvan yhteensopivuus.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

– Tämä juttukeikka oli aivan ihana. Oli mielenkiintoista kuulla, mitä lapset ajattelevat koronasta ja millaiseksi he koronaviruksen mieltävät. Vaikka eskarilaiset eivät vielä seuraa mediaa tarkasti, oli yllättävää, että he piirsivät koronaviruksen hyvin samanlaiseksi kuin se on uutiskuvissa nähty.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Leikkiä hiekkalaatikolla

Kunniakirjoja hakiessaan Kupiainen-Ämmälä kiitteli Eparin päätoimittaja Tero Hautamäkeä, joka antaa toimittajansa toteuttaa hullujakin ideoita.

– Kahden hengen toimituksessa hyvä ilmapiiri on erittäin tärkeä. Kun työtä tehdään ilon kautta, luovuus saa siivet alleen.

Eparin toimittajat kuvailevat työpaikkaansa usein leikkikentäksi tai hiekkalaatikoksi, missä saa tehdä mitä haluaa eikä mitään ole pakko tehdä.

– Usein hiekasta syntyy keskinkertaisia kakkuja ja joskus ne epäonnistuvat kokonaan. On ihan mahtavaa saada kollegoilta palautetta ja huomata, että joskus syntyy aika täydellisiä hiekkakakkuja, Kupiainen-Ämmälä iloitsee.

Eparissa on kirjoitettu maan paras kaupunkilehtijuttu aikaisemminkin. Sen takana oli Sanna Kesala, joka kokeili olisiko toimittajasta karjakoksi. Juttu valittiin Uutismedian liiton kilpailussa parhaaksi kaupunkilehtijutuksi vuonna 2020. Silloinkin kyseessä oli palkinto tekstin, kuvituksen ja taiton kokonaisuudesta.

Jaa artikkeli
Lounaspaikka