Uutiset

Yhteisöllisyyden korkea veisu koskettaa jokaista kuolevaista - Seinäjoen suurteos on täynnä tunteita ja upeaa musiikkia

Niin kuin taivaassa -musikaali on Seinäjoen kaupunginteatterin 60-vuotisjuhlavuoden suurteos.
Niin kuin taivaassa -musikaali on Seinäjoen kaupunginteatterin 60-vuotisjuhlavuoden suurteos.
Kuva: Jukka Kontkanen
  • Tero Hautamäki

"Nyt on se aika jonka sain.”

Lause kiteyttää paljon oleellista ihmisen osasta. Jos Niin kuin taivaassa -musikaalista jotakin tahtoo muistaa lopun ikäänsä, niin tuon. Sen, ettei jätä elämättä. Yksinkertaista, muttei aina niin helppoa.

Esityksen kantavia teemoja ovat yhteisöllisyys, rakastaminen, itsetuntemus, luopuminen, synnintunto ja suvaitsevaisuus, muiden muassa. Nämä tuodaan osaksi jokaisen arkea pienen kyläyhteisön kautta.

Tuore näytelmä on tässä ajassa kiinni. Esillä on myös vaikeita aiheita, kuten kiusaaminen, syrjintä ja väkivalta sekä erilaisuuden hyväksyminen, jotka kaikki ovat isoja puheenaiheita nyky-yhteiskunnassa.

Tarinassa maailmankuulu kapellimestari Daniel Daréus palaa lapsuutensa maisemiin kuuntelemaan sisintään.

Ammatistaan jo luopunut mies päätyy johtamaan maalaiskylän kirkkokuoroa, jonka värikkäistä riveistä avautuu niin vanhoja haavoja kuin uusia rakkauksiakin.

Kun aikaa on rajallisesti, korostuvat merkitykselliset valinnat.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pääosissa näyttelevät ja laulavat Peter Nyberg ja Natalil Lintala.
Kuva: Jukka Kontkanen

Esityksen pääosissa nähdään kaksi erinomaista laulajaa, Peter Nyberg (Daniel) ja Natalil Lintala (kuorolainen Lena), jotka löytävät hyvän kemian vähitellen rakastuvaan pariinsa.

Ami Aspelundin näyttelemä grand old lady, Olga, on tärkeä palanen kirkkokuoroa, joka todella soi, ja on myös teatterillisesti kuin yksi iso instrumentti. Tehdyt harjoitustunnit näkyvät.

Kuoron puhemiehenä toimii kauppias Arne (mainio Lauri Ketonen), jolla riittää karismaa myös tuppukylän tuolle puolen. Tiukkanutturaisena äänenjohtajana, Sivinä, tekee hyvän roolin Helena Rängman.

Uusista kasvoista jää mieleen myös Anna-Maija Jalkanen. Perheenäiti kärsii väkivaltaisesta avioliitosta, mutta nousee lopulta koko yhteisöä voimaannuttavaan Gabriellan lauluun, todelliseen korkeaan veisuun, joka on samalla yksi teoksen säveltimanteista.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Illan kohokohtiin lukeutuu kappale nimeltä Synti. Edessä keskellä Esa Ahonen ja Heidi Kirves.
Kuva: Jukka Kontkanen

Kapellimestari Eeva Kontun valmentama 12-henkinen orkesteri kuulostaa täyteläiseltä. Bändi taipuu vaivatta letkeästä pianoboogiesta gospel-grooveen ja isoihin popballadeihin.

Yksi illan musiikillisia kohokohtia on papinrouva Ingerin (Heidi Kirves) kirkon alttarilla tulkitsema ”Synti”.

Orkesteri messuaa tulista tangoa, jonka liekeissä pastori Stig (Esa Ahonen) kärvistelee samalla kun vaimon hurja hehku lisääntyy tahti tahdilta. Jos pariskunnasta saa silmänsä irti, huomaa, kuinka oivaltavasti koko näyttämö on koreografioitu osaksi synkopoitua synninpäästöä.

Esityksen surullisin ja opettavaisin hahmo on juuri kyseinen kirkkoherra. Hän ajautuu nurkkaan kieltäessään elämän niin itseltään kuin puolisoltaan. Laulullisesti Esa Ahonen saa mitata kaiken irti taustastaan oopperalavoilla.

Tunteiden koko kirjo

Kokenut ohjaaja Tuomas Parkkinen osaa tehdä tunteiden kirjon näkyväksi näyttämöllä. Kohtauksissa on soljuva rytmi ja hyvin tilaa myös huumorille.

Leena Rintalan puvustus ja Marjatta Kuivaston lavastus ovat yksinkertaisuudessaan raikkaita ja toimivia. Ilmavat hirsiseinät muuntuvat kaupasta kylätaloksi, kirkosta kansainväliseksi lentokentäksi ja takaisin maalaismaisemaksi.

Hannu Raja-Ahon sävykäs valosuunnittelu on tärkeä osa esitystä.

Juhlavuoden suurteos

Niin kuin taivaassa on Seinäjoen kaupunginteatterin 60-vuotisjuhlavuoden lämminhenkinen suurteos.

Musiikki on melodista ja tarttuvaa, tunteet isoja ja tarina jollain tasolla jokaista kuolevaista koskettava.

Seinäjoella ei ole myöskään koskaan kuultu näin hyvin laulettua musikaalia.

Jos musiikkiteatteriin haluat mennä nyt, tämän esityksen kanssa tuskin voit mennä pieleen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Niin kuin taivaassa -musikaali perustuu samannimiseen, suosittuun elokuvaan.
Kuva: Jukka Kontkanen

Tekijät ja esiintyjät

Niin kuin taivaassa. Ensi-ilta 16.9. Seinäjoen kaupunginteatterissa. Ohjaus Tuomas Parkkinen, kapellimestari Eeva Kontu, koreografia Jukka Haapalainen, lavastus Marjatta Kuivasto, puvustus Leena Rintala, valot Hannu Raja-Aho, äänet Tomi Rintamäenpää, kampaukset Johanna Uusitontti, tappelukoreografia Ville Mäkinen, laulujen suomennos Maija Vilkkumaa.

Niin kuin taivaassa -rooleissa nähdään Peter Nyberg, Natalil Lintala, Esa Ahonen, Anna-Maija Jalkanen, Lauri Ketonen, Heidi Kirves, Jussi Jätinvuori, Helena Rängman, Jussi Lukacs, Ami Aspelund, Aki Saarela, Mia Vuorela, Heikki Vainionpää, Eeva Markkinen, Ville Mäkinen, Aurora Manninen, Ari-Matti Hedman, Juha Antikainen, Sanni Lehto ja Kaisla Ollila. Lapsirooleissa vuorottelevat Kerttuli Kivimäki, Jasper Sundqvist, Venla Niemistö, Väinö Kråknäs, Minja Rantalainen ja Milla Mäkinen.

Seurakuntalaisina esiintyvät Helena Keskinen, Henna Koivulahti, Mari Kela, Pirjo Kotkaniemi, Tarja Louhiranta, Arto Ala-Hiiro, Esa Kahilakoski, Hannu Malkamäki, Jussi Kosola, Anne Ahokas, Annika Mäki-Ikola, Marja Sippola, Maire Luhtala, Miia Jaakkola, Alpo Kitinoja, Hannu Rintasalo, Juha Kortelainen, Juhani Lautamaja ja Lauri Viinikka.

Orkesterissa soittavat Aleksi Laukkonen, Tuomo Tiitinen, Rami Loukola, Mari Taivalmaa, Timo Luostari, Petri Välimäki, Teemu Vuorela, Hilkka Rauhala, Esa Korja, Mirja Mattinen, Jenni Ahonen, Krister Aho ja Seppo Istukaissaari.

Mainos

Mainos päättyy

Mainos

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka