Uutiset

Ylös, ulos ja jäälle! - Luisteluopettajan vinkit: Markettiluistimilla pääsee alkuun, teristä huolehtiminen säilyttää innon

Luistelu kehittää tasapainoa ja vartalon hallintaa.  
Luistelu kehittää tasapainoa ja vartalon hallintaa.  
Kuva: Mauri Aaltonen
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Luistelu on mukava talvilaji, joka kehittää tasapainoa ja vartalon hallintaa. Monessa koulussa luistellaan liikuntatunnilla edelleen, mutta muutaman tunnin opetuksen jälkeen luistelutaito voi jäädä heikoksi.

Ongelman havainnut seura, Seinäjoen taitoluistelijat, järjestää tänä talvena luisteluopetusta. Tammi-helmikuun vaihteessa he veivät alakouluille Kaikki luistelee -ulkojääkiertueen. Sen tarkoituksena on rohkaista perheitä luistelun pariin ja mahdollistaa luisteluopetus kaikille. Viimeinen opetuskerta on Lakeudenpuistossa huomenna torstaina kello 18.15.

Lapsille suunnattu luisteluopetus jatkuu hiihtolomaviikolla eli viikolla 9. Silloin on vuorossa Hippo-luistelukoulu.

Ilmaista opetusta saa Seinäjoen jäähallissa neljä kertaa.

Monipuolinen liikuntalaji

Seinäjoen taitoluistelijoiden päävalmentaja Petra Ranta-aho harmittelee nykylasten heikkoa luistelutaitoa.

– Luistelu luo monipuolista pohjaa kaikkiin liikuntalajeihin. Koulujen liikuntatunnit ovat oiva tapa päästä luistelussa alkuun. Toivon, että liikuntatunnit sytyttäisivät innon luisteluun leikkien kautta.

Luistelu tuntuu ensin vaikealta, mutta pystyssä pysymisen oppii nopeasti. Ranta-ahon mielestä jo kolmivuotiaat voivat aloittaa luisteluharrastuksen.

– Aluksi voi vain kävellä jäällä ja tutustua erilaiseen pintaan. Harjoitteluun voi ottaa avuksi tuen. Pienimmille sopii vaikka limsakori. Kaatuminen ja ylösnousu kuuluvat luisteluun ja niitä kannattaa aluksi harjoitella ahkerasti.

Petra Ranta-aho saa todistaa oppimisen ja onnistumisen riemua jokaisena työpäivänä.
Kuva: Marjo Mäkelä

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luistelukoulussa pääsee alkuun

Hippo-luistelukoulu järjestetään Seinäjoen jäähallilla 26.2., 27.2., 28.2., ja 29.2. Opetusta on joka päivä kello 17.15-18.

Opetus on ilmaista. Osallistua voi kaikille tunneille tai vain vaikka yhdelle. Luistelukouluun ilmoittaudutaan Seinäjoen taitoluistelijoiden nettisivulla.

Hyvät harrastuspaikat

Taitoluistelun ohjattuihin harrasteryhmiin ja luistelukouluihin pääsee mukaan melko edullisesti. Kuntoluistelu ulkoradoilla on halpaa huvia.

Seinäjoella on puolensataa ulkoluistelupaikkaa. Ranta-aho kehuu niiden kuntoa. Plussaa on myös se, että luistelupaikkoja on ympäri kaupunkia.

Seinäjoen jääurheilukeskuksessa on joka päivä maksuttomia yleisöluisteluvuoroja.

– Jos haluaa kokeilla luistelua metsän siimeksessä, niin kannattaa lähteä kokeilemaan Kalajärven retkiluistelurataa, Ranta-aho vinkkaa.

Edullisesti jäälle

Luisteluharrastuksen voi aloittaa muutaman kympin maksavilla markettiluistimilla. Kypärä on tärkeä varuste etenkin harjoitteluvaiheessa.

– Luistimen valinnassa on tärkeintä se, että luistin on sopivan kokoinen ja tukee nilkkaa. Nilkan tulisi pysyä suorana. Tämä mahdollistaa oikean painopisteen löytymisen, Ranta-aho opastaa.

Ennen jäälle menoa luistimet pitää teroittaa. Uusia luistimia ei yleensä ole turvallisuussyistä valmiiksi teroitettu.

Terät kuluvat käytössä. Siksi luistimet kannattaa teroittaa ammattilaisella ainakin kerran vuodessa.

– Tylsällä luistimella luistelu on vaikeaa. Se laskee helposti intoa harrastaa. Luistimet pysyvät kunnossa, kun käyttää teräsuojia muualla kuin jäällä liikuttaessa. Luistelun jälkeen terät on myös syytä kuivata, Petra Ranta-aho opastaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka