Uutiset

Yli puolet seinäjokisista liikkuu liian vähän - Hyvät liikuntapaikat eivät auta, jos aikaa ja motivaatiota ei löydy

Paukanevan hyvät ulkoilureitit ovat seinäjokisten suosiossa.
Paukanevan hyvät ulkoilureitit ovat seinäjokisten suosiossa.
  • Virpi Kupiainen-Ämmälä

Seinäjokiset ovat tyytyväisiä kaupungin liikuntapalveluihin ja liikuntaolosuhteisiin. Aikuisväestön liikunta- ja terveystottumuskyselyssä kiitettävän tai hyvän arvosanan Seinäjoen palveluille ja olosuhteille antoi 71 prosenttia vastaajista.

Erityistä kiitosta saivat luontoliikuntamahdollisuudet. Kritiikistä suurin osa kohdistui uimahalliin, lähinnä tilojen ahtauteen.

– Tulokset olivat odotetun mukaisia. Viime vuosina on tehty paljon ulkoliikuntareittejä. Uimahalli sen sijaan olisi jo pitkään vaatinut uudistuksia. Hallissa on usein ruuhkaa ja sen takia joku saattaa jopa jättää uimareissun kokonaan väliin, selvittää Seinäjoen kaupungin liikuntatoimenjohtaja Jari Mäkelä.

Liikuntasuosituksen mukaan liikkuu 44 prosenttia vastaajista. Suosituksen mukaan kestävyysliikuntaa tulisi harrastaa 2,5 tuntia viikossa.
Jari Mäkelä, liikuntatoimenjohtaja

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Motivaatio hukassa

Kyselyssä kartoitettiin aikuisten liikuntatottumuksia. Liikuntasuosituksen mukaan liikkuu 44 prosenttia vastaajista. Suosituksen mukaan kestävyysliikuntaa tulisi harrastaa kaksi ja puoli tuntia viikossa.

Tilanne huolestuttaa Mäkelää.

– Kriteeri täyttyy jo viidellä puolen tunnin pätkällä. Liikunta voi olla hyötyliikuntaa eli vaikka haravointia ja muita puutarhatöitä.

Vaikka Seinäjoella on runsaasti liikuntapaikkoja niin sisällä kuin ulkonakin ympäri kaupunkia, niin 19 prosenttia naisista ja 11 prosenttia miehistä kertoo liikkumattomuuden syyksi sopivien tai tarpeeksi lähellä olevien liikuntapaikkojen puuttumisen.

– Seinäjoen asukkaat sijoittuvat laajalle alueelle ja välimatkat ovat pitkiä. Kehitämme koko ajan muutakin kuin keskustan aluetta. Tänä vuonna Ylistaroon tehdään ulkokuntosali Urheilupuiston alueelle. Ensi vuonna myös Peräseinäjoki saa ulkokuntosalilaitteita.

Muita suurimpia esteitä liikunnalle olivat molemmilla sukupuolilla seuran puute ja taloudelliset syyt. Aikapulan kertoi syyksi puolet vastaajista. Oman motivaation puuttumisen tunnusti melkein joka kolmannes.

19 prosenttia naisista ja 11 prosenttia miehistä kertoi liikkumattomuuden syyksi sopivien liikuntapaikkojen puuttumisen. Uusia ulkokuntosaleja on tulossa Ylistaroon ja Peräseinäjoelle.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uimahallille kritiikkiä

Aikuisväestön liikunta- ja terveystottumuskyselyyn vastasi 917 kaupunkilaista. Heistä yli puolet, 557 henkeä, jätti kirjallisen kehittämisidean. Niitä on tarkoitus hyödyntää palveluita kehitettäessä.

Uuden uimahallin lisäksi vastauksissa toivottiin muun muassa liikuntakursseja rapakuntoisille ja kuntoratoja, joissa voi vapaana ulkoiluttaa koiria. Ulkokuntosaleja, frisbeegolf-ratoja ja maastopyöräilyreittejä kaivattiin lisää Luontoliikunnasta kertovaa infoa ja mahdollisia reittikarttoja haluttaisiin enemmän.

Yksittäisistä toiveista esiin nousi Sahalammen uimapaikan avantouimareille tarkoitettu vaatteidenvaihtopaikka.

– Nykyinen koppi on vanha, mutta lämmin. Se uusitaan heti, kun vain sopiva kontti löytyy, Mäkelä lupaa.

Niin uimahalli kuin avantouimareiden vaatteidenvaihtopaikka ovat herättäneet keskustelua.
Kuva: Jouko Hänninen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka