Yleisöltä

Nopeampi hoitoon pääsy on inhimillistä ja edullisempaa

  • Epari

Eduskunnan käsittelyssä olevalla hoitotakuulla on tarkoitus varmistaa oikeus nopeaan hoitoon pääsyyn yhdenvertaisesti asuinpaikasta riippumatta. Hoitotakuu-uudistus nopeuttaa palvelutarpeen arviointia ja hoitoon pääsyä. Hoidontarpeen arviointi tulee jatkossa tehdä välittömästi yhteydenoton yhteydessä tai saman päivän aikana. Aiempi määräaika tälle arvioinnille on ollut kolmen vuorokauden sisällä yhteydenotosta.

Hoitotakuuta tiukentamalla kolmen kuukauden sijasta perusterveydenhuollon kiireettömään hoitoon on päästävä seitsemässä päivässä. Nopeampi hoitoon pääsy ja ensimmäisen kontaktin nopeuttaminen antavat mahdollisuuden ehkäistä sairauden etenemistä ja inhimillisen kärsimyksen syvenemistä. Terveydenhuollon ammattilaiset pääsevät auttamaan asiakasta henkilökohtaisesti mahdollisimman varhain. Samalla terveysongelmien ratkaisu ennen niiden kärjistymistä tuo myös taloudellisia säästöjä.

Parasta on, että hoitotakuu koskee yhdenvertaisesti psyykkisiä terveysongelmia: mielenterveyden haasteiden kanssa lääkäriin, hoitajan tai psykologin vastaanotolle tulisi päästä viikossa. Uudistus mahdollistaa matalan kynnyksen terapioiden käynnistymisen nykyistä nopeammin, mutta rajaa varsinaiset psykoterapiat ja muut psykososiaaliset hoidot hoitotakuun ulkopuolelle.

Hoitotakuu on taloudellinen ratkaisu. Moni sairaus pahenee hoitamattomana ja viivästynyt hoito on kallista.

Hoitajien saatavuus haastaa uudistuksen, mutta hoitotyön arvostus ja hoitoalan työvoima on välttämätöntä varmistaa maahan palkkaohjelmalla, hoitajien määrää lisäämällä, työoloja kuntoon laittamalla, lähijohtajuutta parantamalla ja urakehitysmahdollisuuksia hoitajille tarjoamalla.

Suurin osa väestöstä tarvitsee myös sosiaalihuollon palveluja jossakin elämänkaaren vaiheessa. Rakennettaessa vaikuttavia ja kokonaisvaltaisia sote-palveluja on tärkeää ottaa huomioon sosiaalinen ulottuvuus hoitotakuussa esimerkiksi päihdehuollossa ja ikäihmisten palveluissa.

Hoitotakuuta tuleekin kehittää kohti hyvinvointitakuuta, jossa ihminen otetaan huomioon psykofyysissosiaalisena kokonaisuutena ja aktiivisena toimijana. Se on veronmaksajien ja kansalaisten etu.

Arto Rautajoki

YTT

Seinäjoki

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Jaa artikkeli
Lounaspaikka